Grillowanie w zimie to doskonały sposób na urozmaicenie sobie mroźnych wieczorów, w karnawale i nie tylko. Nic nie poprawia nastroju wieczoru, jak smakowite grillowane potrawy, które nie muszą być wcale zarezerwowane tylko dla letnich miesięcy. Do tego jeszcze wspólne spotkania, rozmowy i zabawa. Dla niektórych rozpalanie tradycyjnego grilla węglowego w altanie czy ogrodzie może być wspaniałą zimową przygodą. Świetną alternatywą dla niego czy grilla gazowego jest także grill elektryczny. Dowiedz się, jak go wybrać, na co uważać przy zimowym grillowaniu, a także jakie potrawy możesz przyrządzić.

Wybierz odpowiedni grill do grillowania w zimie. Zalety grilla elektrycznego lub opiekacza

Wśród mocnych stron grilla elektrycznego wskazuje się łatwość użytkowania, związaną z nią szybkość nagrzewania czy możliwość precyzyjnej regulacji temperatury. Funkcję tę ma  większość dostępnych na rynku modeli. Grill elektryczny jest też bardziej bezpieczny, gdyż nie ma ognia ani dymu. Oferuje także większą elastyczność i uniwersalność, jeśli chodzi o wybór i możliwość przygotowywania potraw.

HCG5000SS

Grillować można także przy pomocy odpowiedniego opiekacza. Najlepiej, by miał on wymienne płyty, co przełoży się na jego wielofunkcyjność (grillowanie, przygotowywanie tostów itp.).

Przyrządzane w grillu elektrycznym lub opiekaczu potrawy wcale nie muszą smakować gorzej. Są one również uważane za zdrowsze; mniej tłuste czy podatne na przedostawanie się do jedzenia szkodliwych substancji (mogą przeniknąć wraz z dymem). 

SSM40001 open

Na co zwrócić uwagę przy wyborze grilla elektrycznego lub opiekacza do grillowania w zimie (i nie tylko)?

W przypadku grilla elektrycznego lub opiekacza istotne parametry przy wyborze to:

  • rodzaj grilla – może być otwarty (bez górnej pokrywy grilla) lub zamknięty. Grill zamknięty upraszcza obustronne grillowanie. Przy grillu otwartym musisz własnoręcznie przewracać produkt na drugą stronę;
  • moc urządzenia – powinna być na poziomie przynajmniej 1500 W;
  • zakres regulacji temperatury – im jest on szerszy i bardziej dokładny, tym lepiej będzie ustawić temperaturę grillowania odpowiednią dla danej potrawy;
  • rozmiary grilla i powierzchnia grillowania – grill elektryczny ma niewielkie rozmiary i idealnie mieści się w każdej kuchni. Nie znaczy to jednak, że nadaje się tylko dla jednej osoby. Gdy go wybierasz, zwróć uwagę na to, jak duża jest powierzchnia. Musi pasować do tego, dla ilu osób najczęściej chcesz gotować, a także jakie to będą posiłki;
  • łatwość użytkowania i konserwacji – upewnij się, że obsługa grilla nie jest przesadnie skomplikowana, łatwo się go przenosi i czyści (czy pojemnik do zbierania oleju oraz nieprzywierającą powłokę);
  • zabezpieczenia – przed zwarciem lub przegrzaniem, może być to również nienagrzewający się uchwyt czy powłoka zapobiegająca oparzeniom;
  • dodatkowe funkcje – na przykład kontrolki gotowości, możliwość regulacji wysokości lub wymiany płyt.

Polecamy także nasz artykuł:

Toster czy opiekacz do kanapek? Co lepiej wybrać?

Bezpieczne grillowanie zimą

Grillowanie w zimie może być bardzo emocjonujące, ale lepiej pamiętać o kilku podstawowych zasadach bezpieczeństwa.

Jeśli korzystasz z grilla węglowego, odradzamy używanie nafty do podpalenia węgla. Sięgnij raczej po specjalne pasty lub podpałkę. W przypadku grilla gazowego sprawdź rury i przewody pod kątem szczelności. Pamiętaj także, że butla gazowa powinna być przechowywana w bezpiecznym miejscu, z dala od źródeł ciepła.

Zarówno w przypadku grilla elektrycznego, czy opiekacza konieczny będzie dostęp do prądu. Między innymi dlatego właśnie są to urządzenia do grillowania, które najlepiej sprawdzą się w domu. Oczywiście możesz korzystać z nich także na zewnątrz, ale pamiętaj wtedy o dobrym przedłużaczu zewnętrznym, a także odpowiednim zabezpieczeniu przed deszczem lub śniegiem.

Grill ogień

Niezależnie od tego, z jakiego grilla korzystasz (węglowy, gazowy, elektryczny…), zadbaj o to, by stał stabilnie na równie stabilnej powierzchni, z dala od jakichkolwiek materiałów łatwopalnych. Zapewnij też dobre oświetlenie, by nikt się o coś nie potknął (na przykład o kabel). Będzie ono szczególnie istotne w przypadku zimowych, szybko zapadających wieczorów. Dopilnuj, by wokół grilla była przewiewna przestrzeń. Na wszelki wypadek miej zawsze w swoim domu gaśnicę odpowiednią do gaszenia sprzętu elektrycznego o napięciu do 1000 V (proszkową ABC lub BC, śniegową CO2 czy pianową gastronomiczną).

Podczas przygotowywania potraw, otwieraj pokrywę ostrożnie, aby uniknąć poparzenia. Kontroluj także temperaturę grillowania, by nie skończyć ze spalonym lub niedopieczonym posiłkiem. Nie zapomnij także o tym, by po skończonym grillowaniu w zimie jak najszybciej i dokładnie wyczyścić ruszt grilla czy wyjmowane płytki.

Akcesoria do grilli – udoskonal swój sprzęt

Akcesoria do grilli narzędzia węgiel

Pamiętaj także o przydatnych akcesoriach do grilli. Odpowiednie przybory uczynić zimowe grillowanie jeszcze przyjemniejszym. Może to być na przykład zestaw narzędzi do grillowania (szczypce, łopatki, widełki, noże, ostrzałki…), a także deska grillowa do krojenia czy elektryczny termometr do mięsa, którym sprawdzisz stopień wypieczenia. Wybierz odpowiednie akcesoria do grilla dla siebie.

Potrawy polecane fanowi grillowania zimą

Jakie potrawy można przygotować podcza zimowego grillowania? Oto kilka propozycji:

  • karkówka w sosie BBQ lub w marynacie musztardowo-miodowej – idealna, aby rozgrzać zimowy wieczór oraz wprowadzić do domu niesamowity aromat;
  • kurczak w sosie jogurtowym – kawałki kurczaka, marynowane w jogurtowym sosie z odrobiną ziół i przypraw – ta soczysta przekąska na pewno spodoba się każdemu miłośnikowi grillowanych smakołyków;
  • grillowane plastry dyni z miodem – świetna zimowa potrawa, która jest też świetną warzywną alternatywą dla grillowanego mięsa. Plastry dyni najlepiej grillować w niskich temperaturach i polać je miodem o delikatnym smaku;
  • pieczarki faszerowane serem – jeszcze inna propozycja bezmięsna to duże pieczarki grillowane z farszem z sera koziego z dodatkiem przypraw, czosnku i ziół – znakomite jako rozgrzewająca przekąska;
  • grillowane szparagi zawijane w prosciutto – bardzo smaczne połączenie warzyw z suszoną szynką – dla lepszego smaku skrop je oliwą z oliwek i posyp szczyptą pieprzu;
  • grillowane kanapki – możesz także przygotować sandwicze, z dodatkami według swoich upodobań – warzywa, mięso, wędlina, ser… – to z jednej strony bardzo prosty posiłek, a z drugiej pozwalający na dużą kreatywność i dowolność;
  • grillowany ananas z cynamonem – pomysł na owocową potrawę z grilla na słodko; można jej jeść jako osobne danie lub jako dodatek do ciast czy innych deserów;
  • ryba w ziołach i z sokiem z cytryny – filet rybny doprawiony różnymi ziołami i delikatnie skropiony cytrynowym sokiem to nie tylko smaczna, ale i zdrowa zimowa potrawa z grilla;
  • krewetki w maśle czosnkowym – a może jakaś bardziej wyszukana potrawa na zimowe grillowanie? Mogą nią być krewetki na maśle z dodatkiem czosnku – będą świetnym przysmakiem dla miłośników owoców morza.
Grillowane kanapki z szynką