Zazwyczaj w okolicach lutego w kalendarzu zbliża się Tłusty Czwartek, a wraz z nim tradycyjne pączki. Czy wiesz, że możesz przygotować je w frytkownicy –  tradycyjnej lub beztłuszczowej? Poznaj przepis na pyszne pączki, doskonałe na koniec karnawału oraz inne okazje.

Jak zrobić pączki we frytkownicy tradycyjnej?

Włożenie pączków do frytkownicy tradycyjnej to szybki sposób na uzyskanie złocisto-brązowego, chrupiącego smakołyku. Pączki przygotowywane we frytkownicy są równomiernie dosmażone, a także zachowują tradycyjny smak.

DF 3001 SS

Do przygotowania pączków z frytkownicy potrzebne będą Ci następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 7 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Co musisz po kolei zrobić?

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
  2. Do ciepłego mleka dodaj roztopione masło oraz drożdże. Wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut, aż drożdże się rozpuszczą.
  3. Do miski z suchymi składnikami wbij jajka i wlej roztwór mleka z masłem i drożdżami.
  4. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli uważasz, że jest zbyt suche, dodaj trochę więcej ciepłego mleka.
  5. Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (powinno to zająć od godziny do półtorej).
  6. Gdy ciasto podrośnie, wyjmij je z miski i delikatnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
  7. Za pomocą foremki lub szklanki wycinaj okrągłe kawałki ciasta. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, że między nimi musi być wystarczająco dużo miejsca – nie powinny na siebie nachodzić.
  8. Gdy ciasto wyrosło, możesz dodać nadzienie – zazwyczaj 1-2 łyżeczki na pączka. Nie nakładaj go zbyt dużo ani gdy ciasto jest jeszcze surowe, bo pączki rozkleją się podczas smażenia. Nadzienie rozprowadź równomiernie, od brzegu zostaw 1 cm wolny. Delikatnie zlep brzegi ciasta, aby zamknąć nadzienie wewnątrz pączka.
  9. Rozgrzej olej we frytkownicy do temperatury około 175°C. Ostrożnie wkładaj pączki do niej pączki. Uważaj, by nie przekraczać zbytnio pojemności frytkownicy.
  10. Smaż pączki z obu stron na złocisty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
  11. Gdy pączki będą gotowe, wyjmij je z oleju i połóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp je, gdy będą jeszcze ciepłe, cukrem pudrem lub polej lukrem czy polewą i podaj.
Trzy pączki na papierze

Pączki z beztłuszczowej frytkownicy – jak je zrobić?

Jeśli chcesz przygotować pączki light, wypróbuj pomysł przygotowanie ich w frytkownicy beztłuszczowej. Dzięki tej metodzie możesz cieszyć się smakiem tradycyjnych pączków bez dodatkowego tłuszczu oraz z mniejszą liczbą kalorii.

Zarówno składniki do pączków z frytkownicy beztłuszczowej, jak i sposób przygotowania są takie same, jak w przypadku pączków z frytkownicy tradycyjnej. Różnica dotyczy temperatury smażenia pączków, która zazwyczaj będzie nieco niższa, oraz czasu smażenia (ten może być dłuższy; ok. 8-10 minut).

Pieczenie pączków. Jak upiec pączki na Tłusty Czwartek?

Na Tłusty Czwartek lub przy innej okazji możesz nie tylko usmażyć, ale również upiec pączki. Pączki pieczone będą miały chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, zachowując przy tym swoje wyjątkowe walory smakowe. Ich przygotowanie jest również nieco czystsze, jednocześnie można również przyrządzić większą ich liczbę.

Składniki i przygotowanie pączków nie różnią się od tych w wersji smażonej. Po nałożeniu nadzienia należy zostawić je do ponownego wyrośnięcia, na okres od 30 do 45 minut. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury około 180°C i włóż do niego blaszkę z pączkami. Piecz je przez około 12-15 minut, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

Poleca się, aby po upieczeniu, wyjąć jednego pączka i delikatnie go nacisnąć. Jeśli jest sprężysty, można wyciągać pączki, a jeśli nie – piec je jeszcze przez ok. 2-3 minuty i sprawdzić ponownie.

Pączki Tłusty Czwartek posypane cukrem pudrem na talerzu

Sprawdź frytkownice dostępne w ofercie BROCK Polska i przygotuj za ich pomocą pyszne domowe pączki – nie tylko na Tłusty Czwartek

Polecamy także nasze artykuły:

W czym przygotować przekąski? Polecamy urządzenia AGD, które pomogą przygotować pyszności na imprezę i nie tylko

Jaką frytkownicę wybrać? Praktyczny przewodnik dla smakoszy domowych frytek