Jesień to dla wielu osób ulubiona pora roku. Nie jest przypadkiem, że zawrotną karierę zrobiło w języku polskim słowo „jesieniara” (wybrane nawet Młodzieżowym Słowem Roku 2019). Wymarzony scenariusz – ogrzewanie, przyjemne światło, kot lub pies u boku, książka… A także coś miłego do picia. Jak przygotować smaczny, pachnący napój, który rozgrzeje i sprawi, że jesienny wieczór będzie jeszcze lepszy? Skorzystaj z kilku pomysłów.

Aromatyczna i rozgrzewająca herbata jesienna

Pierwszy jesienny napój, który przychodzi na myśl, to niewątpliwie ciepła herbata. Może być czarna, biała, zielona lub rooibos. Niektórzy polecają także mieszanki herbaciane lub herbatę z lipy.

Dobrym dodatkiem do jesiennej herbaty może być również plaster świeżego imbiru lub starty korzeń imbiru, goździki oraz pomarańcza (skórka lub jej plasterek). Herbatę możesz dosłodzić łyżeczką miodu. Alternatywą dla białego cukru będzie także trzcinowy oraz słodziki takie jak ksylitol. Możesz także dodać nieco syropu malinowego. Jesienna herbata to napój bardzo zdrowy i pomagający zadbać o odporność (tak potrzebną jesienią), jak również wprowadzający niesamowity i przyjemny aromat.

Herbata czy kawa? Propozycje jesiennej kawy

Zamiast przygotować rozgrzewającą herbatę możesz zdecydować się na przyrządzenie gorącej, jesiennej kawy. Możesz ją doprawić syropem korzennym albo o innym smaku, a także dodać nieco startej czekolady, orzechów czy innych przypraw.

Gorące mleko z cynamonem na jesienny wieczór

Jeżeli jesteś miłośnikiem mlecznych napojów, dobrym pomysłem będzie przyrządzenie sobie gorącego mleka doprawionego mielonym cynamonem. Możesz je także dodatkowo posłodzić.

Złote mleko, czyli jesienny napój prosto z Indii

Poza mlekiem z cynamonem popularnym mlecznym napojem rozgrzewającym jest złote mleko. Z białym płynem miesza się w nim różne wywodzące przyprawy – mieloną kurkumę oraz imbir, cynamon, wanilię oraz kardamon. Taki napój ma tylko niesamowity południowoazjatycki zapach. Jest on również bardzo zdrowy.

Jesienne kakao lub gorąca czekolada

Dla bardzo wielu miłośników jesieni gorąca czekolada lub kakao to absolutnie podstawowe składniki tej pory roku. Ciepły, czekoladowy napój możesz przygotować łącząc gorące mleko ze startą gorzką czekoladą (w proporcjach dwie szklanki na dwie łyżki), dodając nieco ekstraktu waniliowego, cukru i cynamonu oraz szczyptę soli. 

Gorącą czekoladę podaje się z piankami (popularne marshmallows) albo z bitą śmietaną. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić ze słodkościami. Jeśli chcesz, możesz ograniczyć cukier i słodkie dodatki albo zastąpić je miodem czy ksylitolem.