Pijesz rano kawę i krzywisz się. „Co za wstrętna lura!”. Co jest temu winne – ekspres, sam proces przygotowania kawy, a może…? Cóż, nigdy dość przypominania, jeśli zależy na tym, by mieć pyszny smak kawy, powinno się zadbać o jak najlepszą jej jakość. W poniższym artykule podpowiemy Ci, jak dobrać kawę do prostego ekspresu przelewowego. 

Czym jest ekspres przelewowy? Jak się w nim przygotowuje kawę?

Ekspres przelewowy to popularny, polecany do użytku w domu bardzo prosty ekspres do kawy. Składa się z pojemnika na kawę (z wyjmowanym lub wymienialnym filtrem), zbiorniczka na wodę, grzałki lub płyty grzewczej oraz dzbanka na kawę. Cały proces przygotowania kawy w ekspresie przelewowym wygląda następująco:

  • wsypujesz kawę do pojemnika z filtrem (jeśli jest to filtr wielokrotnego użytku, to należy go przemyć po każdym użyciu; jeśli jednorazowy – wymienić, ewentualnie także przelać gorącą wodą, na krótko przed robieniem kawy, co poprawi smak);
  • do zbiorniczka wlewasz świeżą, zimną lub chłodną wodę;
  • włączasz ekspres i zarazem grzanie – woda ze zbiorniczka zostaje podgrzana przesunięta do pojemniczka z kawą;
  • do dzbanka wylewa się przygotowana kawa.

Więcej na temat różnych ekspresów do kawy dowiesz się z naszego artykułu:

Jak wybrać ekspres do kawy? Bierzemy łyk i podpowiadamy

Jaka kawa do ekspresu przelewowego?

Do ekspresu przelewowego przeznaczona jest kawa mielona, najlepiej o średnim lub drobnym stopniu zmielenia (średni bardziej nadaje się do filtrów o płaskim dnie, a drobny do stożkowych). Możesz zmielić ją samodzielnie lub zamówić taką w palarni (taką, to jest ziarnistą, mieloną na krótko przed wysyłką)). Poleca się, by była to kawa świeżo i jasno lub średnio palona. Eksperci polecają również, by była kawa jednorodna, to jest pochodząca z jednej plantacji lub regionu geograficznego. Pomaga to uzyskać unikatowy smak kawy.

Jaka powinna być ilość kawy do ekspresu przelewowego? Przyjmuje się, że od 6-8 g na 100-125 ml wody (podpowiadamy, że miarka do kawy może mieć od 7 do 10 lub 15 g).

Oprócz kawy, pamiętaj także o wodzie. Poleca się przefiltrowaną wodę twardą lub wodę miękką, choć wiele zależy tu też od indywidualnych preferencji.