W okresie przedświątcznym pełne zabieganie i nie zawsze jest czas na przygotowanie pysznego ciasta, które kojarzy się z Wielkanocą? Spokojnie, podrzucamy Ci szybki i prosty przepis na najprostszy mazurek kajmakowy. Przygotuj go i zajadaj sie Ty oraz osoby, które zechcesz poczęstować.

Co będzie potrzebne do przyrządzenia mazurka kajmakowego?

Żeby przygotować mazurek wielkanocny, na który przepis polecamy, potrzebne Ci będzie:

  • 350 g mąki pszennej;
  • 200 g zimnego masła;
  • 100 g cukru pudru;
  • 2 żółtka;
  • 1 puszka kajmaku;
  • lukier, bakalie, polewa, owoce (suszone lub kandyzowane)…. innymi słowy dekoracja mazurka;
  • opcjonalnie – ekstrakt waniliowy lub migdałowy.

Co musisz zrobić, żeby przygotowć prosty mazurek kajmakowy?

  1. Przesiej mąkę przez stolnicę.
  2. Dodaj cukier puder, żółtka i (posiekane) masło i zagnieć ciasto na jednolitą masę. Możesz dodać ekstrakt waniliowy lub migdałowy.
  3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  4. Wyjmij je i rozwałkuj na grubość około 3 mm.
  5. Wyłóż ciastem formę, na którą wcześniej połóż papier do pieczenia. Nakłuj spód ciasta widelcem.
  6. Piecz ciasto kruche przez około 15 minut w temperaturze do 180 stopni Celsjusza.
  7. Wyjmij je i wylej na niego masę kajmakową, która w międzyczasie została roztopiona w rondlu.
  8. Udekoruj mazurek kajmakowy lukrem, polewą, bakaliami itd.

Życzymy smacznych Świąt Wielkanocnych i wielkanocnych ciast. Polecamy też produkty kuchenne, które pomogą w przyrządzaniu rozmaitych pyszności – nie tylko na świętowanie!

Wielkanocne ciasto