W letnim skwarze dobrze jest się regularnie chłodzić. Na przykład za pomocą pysznych lodów. Nie muszą być to koniecznie sklepowe lody. Możesz je samodzielnie przygotować i zajadać się nimi na drugie śniadanie, deser, podwieczorek czy kiedy sobie zażyczysz. Warto robić domowe lody, bo mogą być zdrowsze od kupnych. Przeczytaj nasz tekst i dowiedz się, jak zrobić pyszne lody – śmietankowe i nie tylko.
Przepis na domowe lody śmietankowe
Żeby przygotować domową wersję lodów śmietankowych, potrzebujesz:
- 400 ml czystej, niekwaszonej śmietanki do deserów (najlepiej 30/36-procentowej lub z wyższą zawartością tłuszczu);
- 200 ml mleka;
- 60-65 g cukru.
Do tego w przypadku tego przepisu na lody domowej roboty (jak i tych, które zamieszczamy powyżej), przydadzą Ci się takie sprzęty kuchenne, jak:
- mikser lub trzepaczka (ewentualnie także blender);
- ognioodporny garnek;
- naczynia do miksowania lub ubijania (przynajmniej dwa);
- łyżka do mieszania i sprawdzania konsystencji lodów;
- pojemnik, do którego włożysz lody.
Jak widać, mamy tu dość powszechnie dostępne przyrządy kuchenne. Piszemy tak, żeby pokazać, że da się zrobić domowe lody bez specjalnej maszyny.
Sprawdź też artykuły:
Jaki wybrać mikser? Poznaj podpowiedzi
Jaki blender do koktajli warzywnych?
Jak wybrać dobry blender kielichowy? Parę rzeczy, o których warto pamiętać
Co musisz zrobić?
- Wlej pół śmietany do garnka i dosyp cały cukier.
- Podgrzej zwartość na małym ogniu aż do rozpuszczenia się.
- Zdejmij garnek, dolej resztę śmietany oraz mleko i wymieszaj (mikserem lub trzepaczką).
- Powstałą śmietankową masę przełóż do pojemnika na lody i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
- Wyjmij ją i miksuj aż uzyskasz bardziej puszystą konsystencję.
- Włóż ponownie do zamrażalnika, tym razem na 4 godziny.
Jak zrobić lody truskawkowe domowej roboty?
Co jeśli chcesz jeszcze skorzystać z sezonu na truskawki i przygotować domowe lody truskawkowe? Będzie Ci potrzebne:
- 400-500 g truskawek – świeżych, ale mogą być też mrożone (to rozwiązanie, gdy chcesz zrobić pyszne lody już po sezonie);
- 200-300 ml śmietanki do deserów (jak w przepisie na lody śmietankowe);
- 30 g cukru;
- niektórzy sugerują dodać również serek mascarpone (250 g);
Co musisz zrobić?
- Umyj truskawki i usuń szypułki. Jeśli są to truskawki mrożone, to najpierw je rozmroź.
- Zblenduj je lub ubij w jednym naczyniu, a w drugim śmietankę z cukrem (możesz też spotkać polecenie, by ubić truskawki z cukrem, a śmietankę zmiksować osobno). Jeśli dodajesz serek mascarpone – dodaj go do naczynia ze śmietaną.
- Przelej zawartości poszczególnych naczyń do trzeciego i mieszaj aż powstanie jednolita masa.
- Przełóż ją do pojemnika na lody i włóż do zamrażalnika na 3-4 godziny. Możesz wyjmować co godzinę – 30 minut i zmiksować, aby były bardziej puszyste.
Jak zrobić domowe lody waniliowe?
Tak z kolei wygląda lista składników do przygotowania domowych lodów waniliowych:
- 100 ml śmietany (jak wyżej);
- 500 ml pełnego mleka (3,2-procentowego);
- 6 żółtek;
- kilka ziarenek z jednej przeciętej wzdłuż laski wanilii (ewentualnie – zamiast nich – odrobinę ekstraktu wanilii lub cukru waniliowego);
- 125 g cukru.
Co musisz zrobić?
- Zagotuj mleko na małym ogniu, dodając 100 g cukru oraz ziarenka wanilii.
- Zmiksuj żółtka i resztę cukru.
- Do masy żółtkowo-cukrowej dodaj powoli mleko z cukrem i wanilią. Cały czas mieszaj trzepaczką lub mikserem.
- Powstałą masę przelej znowu do garnka. Podgrzej i mieszaj do zgęstnienia (pilnuj, żeby zawartość garnka nie zaczęła wrzeć).
- Zdejmij garnek z ognia i poczekaj aż wystygnie, a następnie włóż go do lodówki. Pamiętaj, żeby wcześniej owinąć garnek folią spożywczą.
- Wyjmij schłodzony garnek, dodaj śmietanę (również powinna być schłodzona) i wymieszaj (najlepiej mikserem).
- Przełóż masę do pojemnika na lody i wsadź do zamrażarki na ok. 4 godziny. Jak powyżej, poleca się wyciągać lody co 30 minut i ubijać je dla większej puszystości i kremowości.
Czy lody domowej roboty są na pewno lepsze od tych ze sklepu?
Każdy ma swoje ulubione smaki i typy lodów. Nawet najbardziej podstawowe lody śmietankowe różnych producentów będą smakowały zupełnie inaczej. Domowe lody samodzielnie przyrządzone mają tę zaletę, że masz wpływ na to, jakie składniki dodajesz i w jakich ilościach. Jeśli chodzi o cukier, to samodzielnie decydujesz ile chcesz go dosypać. A także, czy będzie to tradycyjny biały, czy może jakiś jego zamiennik (na przykład ksylitol lub miód).
Pamiętaj także, że lody domowej roboty powinno się zjeść szybciej niż ich odpowiedniki sklepowe. Najlepiej maksymalnie do 3 dni, odkąd zostaną zrobione. Domowe lody możesz podawać w pucharkach lub wafelkach oraz przybrać i przyprawić według uznania – posypką, syropem lub polewą, owocami, listkami mięty, rodzynkami, orzechami itd.
Sprawdź nasze miksery i blendery, które pomogą Ci przygotować domowe lody i nie tylko
Polecamy także podobne artykuły:
Jak zrobić sok z buraka blenderem?
Jak zrobić domowy majonez blenderem? Przepis nie tylko na święta