Pod koniec lat 80. XX wieku do kuchni zostało wprowadzone nowe wielofunkcyjne urządzenie – kombiwar. Umożliwiał zastąpienie kilku różnych popularnych sprzętów kuchennych i przygotowywanie rozmaitych potraw. Z czasem jego możliwości wzrosły jeszcze bardziej. Co potrafią i jak działają współczesne kombiwary? Dlaczego warto zainteresować się tego typu urządzeniem?

Co to jest kombiwar? Jakie potrawy można w nim przygotować?

Kombiwar to urządzenie kuchenne, które łączy w sobie cechy kilku innych – kuchenki mikrofalowej, piekarnika elektrycznego oraz grilla. Przygotujesz w nim rozmaite potrawy – z mięsa, drobiu, ryb, warzywne, słodkie oraz słone.  Zależnie od modelu sprawdzi się do rozmrażania mrożonek, gotowania na parze czy jako suszarka do ziół. Możesz ugotować w nim kaszę czy ryż lub zupę, ale i na przykład upiec chleb czy ciasto.

HO1701WH

Jak działa kombiwar?

Kombiwar składa się z:

  • pokrywy ze specjalną grzałką oraz minutnikiem i regulacją temperatury;
  • misy z wytrzymałego, żaroodpornego szkła;
  • podstawki (również żaroodpornej);
  • rusztu;
  • wentylatora.
HO1701WH-extender

Kombiwar umożliwia najczęściej korzystanie z gotowania konwekcyjnego. Polega ono na wytworzenu przez grzałkę ciepła, które jest następnie równomierne rozprowadzane w całej, szczelnie zamkniętej misie. Nie ma potrzeby obracania przygotowywanej potrawy, jest ona równomiernie ogrzewana. Czas gotowania jest również znacznie krótszy w porównaniu z gotowaniem tradycyjnym.

W przypadku kombiwaru, który wykorzystuje funkcję gotowania pod ciśnieniem, grzałka umieszczona jest nie w pokrywie, a w podstawie. Na dno pojemnika wlewa się niewielką ilość wody, która jest następnie podgrzewana, aż zmieni się w parę. Podnosi się ciśnienie, a wraz z nim temperatura wewnątrz misy. W przypadku takiego kombiwaru prócz możliwości regulacji temperatury jest także regulacja ciśnienia lub ustawiony program gotowania, który ma już odpowiednio dostosowane ciśnienie.

Jakie są rodzaje kombiwarów?

HO1701WH_3D

Kombiwary różnią się ze względu na rodzaj wytwarzającej ciepło grzałki. Wyróżniamy kombiwar elektryczny oraz kombiwar halogenowy. Grzałka halogenowa uważana jest za bardziej nowoczesną, energooszczędną i wydajną w porównaniu z wariantem elektrycznym. Uważa się jednak, że jest ona także bardziej podatna na uszkodzenia mechaniczne oraz ma zasadniczo krótszą żywotność. Grzałki elektryczne są bardziej trwałe, ale w porównaniu z halogenowymi nagrzewają się wolniej i mogą gorzej rozprowadzać ciepło.

Polecane modele kombiwarów mogą różnić się także ze względu na to, jakie konkretnie funkcje czy sposoby gotowania oferują. Dlatego dobrze jest zawsze sprawdzić możliwości danego sprzętu, zwłaszcza jeśli zależy nam na przygotowywaniu konkretnych potraw w określony sposób.

Jakie są korzyści z gotowania w kombiwarze?

Jedną z największych korzyści z kombiwaru jest używanie niewielkich ilości wody, oleju oraz tłuszczu (lub w ogóle składniki te są zbędne). Przygotowywane w ten sposób potrawy zachowują więcej właściwości odżywczych. Nie trzeba ich też mocno doprawiać solą (niezdrową w nadmiarze), gdyż ich naturalny smak jest również w większym stopniu wydobywany i zachowywany. Można przygotowywać smaczniejsze, a jednocześnie zdrowsze i mniej kaloryczne posiłki. Kombiwar jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą sprawić, by ich menu było zdrowe, pożywne i pyszne.

Jako urządzenie wielofunkcyjne kombiwar może zastąpić wiele różnych sprzętów kuchennych. Dlatego może być dobrym wyborem, jeżeli chcesz mieć mniej urządzeń elektronicznych w kuchni, ale nie chcesz rezygnować z możliwości przygotowywanie różnych potraw. Dodatkowo kombiwar może pobierać mniej prądu niż niektóre inne urządzenia kuchenne.

Pożywna zupa w miseczce

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kombiwaru?

Gdy decydujesz się na zakup kombiwaru, weź pod uwagę następujące kwestie:

  • pojemność misy – większe (liczące nawet kilkanaście litrów) są polecane dla większych rodzin lub grup, mniejsze – dla osób mieszkających w pojedynkę bądź mniejszych rodzin. Niektóre modele wyposażone są także w przydatny pierścień powiększający pojemność naczynia. Kombiwar z taką właśnie regulacją świetnie sprawdzi się, gdy zazwyczaj gotujesz dla mniejszej liczby domowników lub tylko dla siebie, ale zdarza się, że musisz przygotować coś dla większej grupy;
  • moc urządzenia – do użytku domowego polecana jest na poziomie około 1400 W;
  • zakres regulacji temperatury – powinien być maksymalnie szeroki, a jeśli zależy Ci na funkcji rozmrażania produktów, dobrze, by obejmował temperatury niższe niż 70 stopni Celsjusza. Dzięki temu proces rozmrażania przebiega stopniowo. Produkt nie ulega przesuszeniu i zachowywane są jego właściwości odżywcze;
  • dodatkowe akcesoria (tacki, uchwyty ruszty) oraz funkcje (zabezpieczenie przed przegrzaniem, nadmiernym ciśnieniem, możliwość stosowanie programów, automatyczne wyłączanie lub czyszczenie urządzenia).
Para kobieta mężczyzna gotuje w kuchni