Mikser przydaje się do przygotowania rozmaitych przysmaków: ciast, kremów, ale także sosów czy smoothies. Na jaki się zdecydować? Czy lepiej wybrać mikser ręczny? A może mikser planetarny? Jaka powinna być wielkość misy? Czy absolutnie powinna być w nim funkcja zagniatania ciasta? Sprawdź nasz tekst i dowiedz się, jaki warto wybrać mikser i czym się kierować.

Jakie mamy rodzaje mikserów kuchennych?

Na rynku możesz znaleźć następujące:

  • ręczny mikser – jak sama nazwa wskazuje, z miksera takiego korzystasz trzymając go w ręce. Jego dużą zaletą miksera ręcznego jest łatwość przenoszenia i transportu (idealnie się nadaje do pożyczenia sąsiadowi). Do tego jest również znacznie tańszą opcją. Może być jednak trochę niewygodny przy dłuższym użytkowaniu. Nadaje się też raczej do przygotowania prostszych posiłków;
  • mikser stacjonarny – mikser kuchenny, który możesz zainstalować na blacie kuchennym. Ma dołączona misę do mieszania. Zaletą tego rodzaju mikserów jest ich większa moc, pracują również (inaczej niż mikser ręczny) samodzielnie. Wadą mogą być z kolei rozmiary – zazwyczaj tego typu mikser zajmuje więcej miejsca w kuchni.
  • mikser planetarny vel robot planetarny -to bardzo wszechstronny, bogaty w funkcje i w pełni zautomatyzowany mikser stacjonarny, przeznaczony dla gotujących zawodowo. Oczywiście nie znaczy to, że nie można z niego korzystać w warunkach domowych. Jego cena jest wysoka cena, choć ma swoje uzasadnienie w tym, co mikser ten potrafi. A skąd się wzięła ta nieco oryginalna nazwa? Odnosi się ona do ruchów, które wykonują mieszadła miksera (kręcą się wokół własnej osi i po obwodzie misy – czyli trochę jak planety);
  • mikser mechaniczny – zaletą tego miksera jest to, że działa nawet wtedy, gdy nie ma prądu. Niestety potrafi on zmęczyć jeszcze bardziej niż mikser ręczny – zdecydowanie bliżej mu do klasycznej trzepaczki do jaj. Sprawdzi się w sam raz przy tego typu zastosowaniach, szczególnie gdy nie gotujesz zbyt często. Może być także awaryjnym, dodatkowym rozwiązaniem w kuchni.
  • moc urządzenia– najlepiej około 500 W. Wysoka moc oznacza najczęściej, że lepiej będzie się pracowało. W mikserze planetarnym wynosi ona ok. 800 W. Jeżeli mikser ma sporą moc, możliwe, że będzie również wyposażony w przydatną funkcję wyrabiania ciasta. Jeśli jednak planujesz używać miksera do mieszania bardziej miękkich składników albo ubijania piany, możesz wybrać taki o niższej mocy (ok. 200-300 czy 400 W);
  • regulacja prędkości – im więcej poziomów prędkości, tym lepiej. Zwłaszcza gdy chcesz pracować z różnego rodzaju produktami spożywczymi. Jeśli chodzi o sposób regulacji prędkości, poleca się regulację płynną. Sprawdź również, czy mikser jest wyposażony w funkcję turbo. Nie jest on niezbędna, ale pomaga, zwłaszcza gdy potrzebne Ci są bardzo szybkie obroty. Tryb pracy turbo sprawia, że mikser pracuje z ogromną prędkością przez krótki czas.
  • generowany hałas – miksery nie należą niestety do najcichszych urządzeń AGD. Jeśli zależy Ci na tym, by mikser jednak nie był za głośny, sprawdź, ile decybeli wytwarza. Najcichszy mikser będzie hałasował na poziomie ok. 60 dB, ale są i głośniejsze (dysponujące większą mocą);
  • wygoda użytkowania – tyczy się to zwłaszcza ręcznego miksera. Sprawdź, czy uchwyt miksera jest wygodny i czy dobrze będzie Ci się go trzymało przez dłuższy czas. A także czy mikser nie jest zbyt ciężki. Dodatkowo przydatne są również elementy antypoślizgowe. Inna rzecz związana z wygodą to łatwość obsługiwania. Jeśli dany mikser jest dla Ciebie zbyt skomplikowany i widzisz, że nawet z instrukcją obsługi korzystanie byłoby niełatwe, lepiej wybrać prostszy sprzęt. Warto też sprawdzić, czy końcówki miksera będą się nadawały do mycia w zmywarce;
  • bezpieczeństwo użytkowania – oprócz wygody istotne jest także bezpieczeństwo. Sprawdź, czy mikser ma takie zabezpieczenia, jak przed przegrzaniem, przypadkowym uruchomieniem lub przed wypadnięciem mieszadeł. Dobrze jest też wybrać mikser marki, która wzbudza zaufanie i który pochodzi z zaufanego źródła. Wtedy masz większą szansę na to, że nie będzie nieprzyjemnej kuchennej niespodzianki;
  • gabaryty – związane są po trosze z wygodą użytkowania, a także z rozmiarami miejsca, w którym planujesz przechowywać mikser. Jeśli jest to stacjonarny z misą, weź także pod uwagę wielkość misy. Powraca tu zadane wcześniej pytanie – jaka powinna ona być? Jeśli gotuje się dla mniejszej liczby osób – ok. 2-3 litrów, natomiast przy większej – powyżej 4 litrów;
  • materiał wykonania – pozornie może wydawać się to dość nieistotne, jednak dobrze postawić na solidne urządzenie, które nie ulegnie zbyt szybko uszkodzeniu. Obudowa i mieszadła mogą być wykonane z tworzywa sztucznego, ale bardziej poleca się te z aluminium czy stali. W przypadku misy ta może być wykonana również ze szkła (trzeba zachować ostrożność, by jej przypadkiem nie potłuc);
  • dodatkowe funkcje – może być to np. tarcie ziemniaków, wyrabianie ciasta czy kruszenie lodu. Niektóre miksery oferują też funkcje podgrzewania czy wagę w podstawce. Zwróć także uwagę na obecność dodatkowych końcówek, np. do blendowania, ucierania, albo kubka miksującego (w sam raz do przygotowywania smoothies).

 

Jak to zwykle bywa, najlepiej jest zadać sobie pytanie, do czego mikser będzie Ci potrzebny najczęściej i przede wszystkim.

Sprawdź wszystkie miksery i blendery w ofercie Brock Polska

Polecamy także:

Toster czy opiekacz do kanapek? Co lepiej wybrać?

Kuchenka gazowa, turystyczna czy elektryczna?