Chcesz przygotować zupę albo koktajl warzywny lub owocowy? A może domowe masło orzechowe lub pastę jajeczną? Urządzeniem, które Ci się przyda przy takim kucharzeniu, może być blender kielichowy. Jakie są jego zalety i jak go wybrać?
Dlaczego warto wybrać blender kielichowy?
Główną zaletą blendera kielichowego jest łatwość obsługi. Pokrojone składniki wrzucamy do kielicha, włączamy na określony czas i gotowe. Blender kielichowy może bez większego trudu poradzić sobie nie tylko z różnego rodzaju owocami i warzywami, ale też np. z kawałkami lodu. Dlatego świetnie nadaje się do przygotowania mrożonych deserów (sorbetów) czy koktajli.
Jak wybrać najlepszy blender kielichowy?
Zwróć uwagę na takie elementy, jak:
-
- moc blendera – sugeruje się, że powinna być jak najwyższa, szczególnie jeśli blender ma być używany np. do kruszenia lodu. Górna granica wysokiej mocy urządzenia to 2000 W;
- regulację prędkości – dzięki niej dopasujesz szybkość obrotów;
- liczba, umiejscowienie, rodzaj noży – więcej noży oznacza, że blender łatwiej poradzi sobie z zadaniami. Uważa się, że powinny ich być minimum dwie pary; powinny być także umieszczone dość nisko. Pamiętaj jednak, że za dużo ostrzy sprawi, że ciężej będzie wyciągać resztki zblendowanych produktów. Jeśli chodzi o materiał wykonania, poleca się ostrza stalowe;
- kielich – chodzi tu zarówno o kształt, pojemność (do przygotowywania większych ilości potraw poleca się 2-litrowy), jak i materiał, z którego wykonany jest kielich blendera. Najlepszymi będą wytrzymały i zdrowszy tritanowy oraz cięższy szklany. Są również dostępne blendery z kielichami z tworzywa sztucznego, które jednak wypadają najsłabiej i raczej nie są polecanej. Choćby dlatego, że nie da się w nich kruszyć lodu. Tu warto dodać, że nie jest to również możliwe we wszystkich szklanych i dlatego sprawdź, czy blender kielichowy ze szklanym kielichem, który chcesz kupić, na to pozwala;
- możliwość zabrania pokarmu od razu na wynos – niektóre blendery kielichowe mają kielich w postaci butelki (sprzęt tego rodzaju to tzw. blender sportowy lub blender osobisty), którą można zabrać ze sobą na spacer, wycieczkę trening. Dzięki temu nie trzeba przelewać przygotowanej żywności. Są również takie, które sprzedaje się w komplecie z bidonem;
- obecność technologii próżniowej – blender próżniowy to taki wariant, w którym powietrze jest odsysane z kielicha przed blendowaniem. Dzięki temu przygotowana potrawa jest zdrowsza (zachowuje m.in. więcej przeciwutleniaczy), jest świeższa przez nieco więcej czasu i ma też bardziej jednolitą konsystencję oraz mniej piany;
- to, czy jest to blender kielichowy przewodowy, czy bezprzewodowy – to kwestia również związana z przenoszeniem, tym razem samego blendera. Bezprzewodowy działa na akumulator, który umożliwia wykonanie określonej liczby zblendowań. To dobre rozwiązanie, gdy chcesz zabrać blender na wakacje lub komuś go pożyczyć;
- materiał, z którego wykonany jest blender – możemy spotkać tworzywo sztuczne oraz bardziej wytrzymałą stal;
- dodatkowe funkcje – np. automatyczne programy, rozdrabnianie, siekanie, tryb pracy pulsacyjnej (do twardych produktów), funkcja turbo (odnośnie do prędkości), czy właśnie kruszenie lodu lub możliwość przygotowania gorących potraw (czy blender i kielich są termoodporne – warto dodać, że raczej odradza się blendowania gorących potraw), a także wyświetlacz LCD. Wśród dodatkowych funkcji są też różne zabezpieczenia blendera, np. przed przegrzaniem się, przypadkowym włączeniem czy złym montażem.
Sprawdź wszystkie blendery i miksery w ofercie BROCK Polska
Polecamy też: