Nie wyobrażasz sobie początku, środka lub końca dnia bez kawy – szczególnie tej zmielonej. Opcję mielenia kawy może oferować ekspres, ale są oczywiście również młynki do kawy sprzedawane jako osobne akcesorium AGD. Jak wybrać dobry młynek do kawy? I dlaczego lepiej zmielić kawę w domu?

Jakie są rodzaje młynków do kawy, które możesz spotkać na rynku?

  • młynki ręczne – to bardziej tradycyjne młynki, w których ziarna mle się samemu, wprawiając ostrza lub żarna w ruch przy pomocy korbki;
  • młynki elektryczne – bardziej zautomatyzowane młynki do kawy, które wymagają podpięcia do źródła prądu;
  • młynki udarowe (ostrzowe lub nożowe) – z ostrzami ze stali nierdzewnej;
  • młynki żarnowe – ze specjalnymi żarnami: bardziej dokładnymi stalowymi lub ceramicznymi. Są najbardziej polecane, gdyż – w odróżnieniu od młynków ostrzowych – nie nagrzewają się.  Ma to wpływ na smak kawy; w tym wypadku jest mniej gorzkawy niż przy ostrzach.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze młynka do kawy?

Na pewno na moc młynka. Uważa się, że do użytku domowego wystarczy taka na poziomie ok. 100 W lub nieco więcej (dla kawiarni byłoby to ok. 200 W). Wcześniej była mowa o rodzajach elementów tnących. Sprawdź dobrze ich jakość oraz wykonanie. Upewnij się w ogóle, że młynek jest wykonany z solidnych, bezpiecznych materiałów (najlepiej, by była to stal).

Poza tym dobrze, by młynek oferował możliwość regulacji prędkości oraz grubości mielenia. Jest ona istotna o tyle, że wpływa na smak i to, jakiego rodzaju kawę można przygotować. Możliwość regulacji grubości możesz spotkać także przy młynku ręcznym. Sprawdź również pojemność zbiornika na kawę – zależy od niej, ile kawy da się nasypać do jednego zmielenia.

Zobacz poza tym, jakie dodatkowe funkcje i zabezpieczenia oferuje dany młynek do kawy oraz czy łatwo go czyścić.

Kawa zmielona w młynku kontra kawa rozpuszczalna i kawa mielona kupna

Na koniec kilka słów o tym, która kawa jest lepsza. W porównaniu z kawą rozpuszczalną kawa mielona uważana jest przez wiele osób za „prawdziwą kawę”, powstałą z lepszej jakości ziaren. Do tego ma większa zawartość kofeiny i jest mniej przetworzona.

Uważa się, że lepiej samemu mielić kawę niż kupować zmieloną. Wśród argumentów można spotkać taki, że kawa jest najlepsza przez pierwsze kilkanaście minut od zmielenia. Zwraca się uwagę na to, że kawa sklepowa nie nadaje się na przykład do zrobienia espresso. Wskazuje się też na jakość ziaren, która miałaby być gorsza w przypadku kawy sklepowej. Swoją drogą, warto pamiętać, że kawa gorszej jakości nie zmieni się w lepszą. Niezależnie od tego, czy zostanie zmielona przez młynek, czy w ekspresie, czy kupi się ją w sklepie.