Pyszny, chrupiący tost – w sam raz na śniadanie, kolację, przekąskę… Co będzie lepsze do jego przygotowania – toster czy opiekacz do kanapek? Ale zaraz, czy to w zasadzie nie to samo? To który w końcu wybrać? Jakie są zalety każdego z tych sprzętów kuchennych?
Toster, opiekacz – co i dlaczego wybrać?
-
Toster
Do tostera wkładamy (najczęściej) dwie kromki chleba tostowego. Gdy zostaną opieczone, urządzenie “wyrzuci” je z kieszeni. Dalej musisz samodzielnie przyrządzić śniadanie z tostem- nałożyć dżem, miód, serek topiony, krem czekoladowy lub orzechowy, sezonowe owoce lub warzywa.
-
Opiekacz do kanapek
W powszechnym rozumieniu to po prostu inna nazwa tostera. Może być ono o tyle uzasadnione, że angielska nazwa sprzętu to “sandwich toaster”; tak też opisuje urządzenie wielu producentów lub sprzedawców (może też przeczytać o “tosterze zamykanym”). Opiekacz do kanapek stosuje się właśnie do przygotowanie zapiekanych sandwiczy (stąd też jeszcze inna nazwa – sandwiczer), w których już na tym etapie możemy umieścić różne artykuły spożywcze – sery, wędliny, warzywa…Tym samym możesz jednocześnie przypiec chleb, roztopić ser, podgrzać szynkę i pomidora itd.
Zasadniczo pozwala na przygotowanie maksymalnie czterech trójkątnych kanapek. Choć nie tylko, bo (zależnie od modelu oraz dodatkowych wkładek ) możesz także zrobić zapiekaną kanapkę panino czy pojedyncze tosty oraz inne przekąski (np. gofry). Od tostera różni się tym, że zajmuje więcej miejsca, jest też trochę cięższy. Jakkolwiek będziesz wiedzieć, kiedy kanapki będą gotowe (pokażą Ci to światełka kontrolne), to nie wyskoczą one same. Musisz podnieść klapę i je wyciągnąć. Tym samym bardziej samodzielnie decydujesz o stopniu opieczenia kanapki.
Co wobec tego wybrać – toster czy opiekacz?
Jak zwykle w takich wypadkach kluczowe jest pytanie, na czym Ci najbardziej zależy. Z powyższej charakterystyki wychodzi na to, że opiekacz do kanapek jest bardziej wszechstronny – zwłaszcza, jeśli wybierzesz wszechstronny model. Z drugiej strony nie warto zupełnie skreślać tostera. Również i on może pomóc w przygotowaniu czegoś bardzo pysznego. Dodatkowo również i tu mogą znaleźć się przydatne rozwiązania, jak choćby rozmrażanie chleba. Są również modele, które nie są prezentują się gorzej od opiekaczy do kanapek, jeśli chodzi o funkcjonalność (np. także mają możliwość grillowania).
Gdy już zdecydujesz toster czy opiekacz – na co zwrócić uwagę wybierając ten odpowiedni?
Toster
- materiał – stal nierdzewna lub aluminium. Tańszy i lżejszy jest plastik, chociaż jest on również dyskusyjnym materiałem. W ostateczności można polecić toster z tworzywa sztucznego o wysokiej jakości od dobrego producenta. Ponadto warto zwrócić uwagę, by obudowa była termoizolowana;
- moc – przynajmniej 1000 W;
- możliwość regulowania stopnia wypieczenia;
- liczba kieszeni – choć standardem są dwie, można spotkać także i modele czterema lub sześcioma – oraz ich szerokość (większa umożliwi także władanie zwykłego pieczywa)
- łatwość czyszczenia; obecność tacki na okruszki
- dodatkowe funkcje – wspomniane rozmrażanie i grillowanie, automatyczne wyłączenie tostera i możliwość przerwania opiekania, gdy pieczywo się w nim zablokuje, właściwe ustawianie kromki, wypiekanie jej tylko z jednej strony,podgrzewanie pieczywa, ekran LCD…
Opiekacz do kanapek
- materiał – podobnie jak w przypadku tostera najbardziej polecana jest stal nierdzewna (jakkolwiek cięższa i droższa; plastik jest lżejszy i tańszy, ale bardziej podatny na uszkodzenia i zabrudzenia) oraz obudowa z termoizolacją, do tego dochodzą także solidne (a jednocześnie elastyczne) zawiasy;
- moc – średnio 600-1300 W – im więcej opiekacz do kanapek ma funkcji, tym więcej mocy (powyżej 1000 W) będzie potrzebował (np. opiekacz do gofrów może potrzebować mocy rzędu 1200-1800 W);
- powłoka płyty, która uniemożliwia przywieranie opiekanie produktów spożywczych (inaczej powłoka antyadhezyjna). Alternatywą jest powłoka ceramiczna (droższa, ale lepiej przewodząca ciepło) lub teflonowa (tańsza i bardziej podatna na zarysowania – tu warto przypomnieć, że kanapki lub inne przekąski wyjmujemy z opiekacza drewnianymi widelcami lub łyżkami czy łopatkami);
- liczba form, kształt, który nadają i możliwość wymienialnych wkładek (np. do innych potraw niż kanapki);
- regulacja temperatury – automatyczna lub ręczna – i liczba poziomów;
obecność i jakość lampek kontrolnych, które powiadomią o zakończeniu opiekania;
łatwość i sposób czyszczenia (czy wkładki można wyjąć i umyć pod kranem, czy są przytwierdzone na stałe); - dodatkowa funkcjonalność – możliwość ustawienia opiekacza do kanapek w pozycji pionowej, podtrzymywanie temperatury, możliwość grillowania i smażenia…
Polecane modele z naszej oferty
Jeśli decydujesz się wybrać toster:
BT 1003 SS – Toster
Z wyglądu minimalistyczny, klasyczny toster. Wykonany z obudowy ze stali nierdzewnej, ma dwie kieszenie do opiekania pieczywa i sześć ustawień pieczenia. Oferuje m.in. funkcję rozmrażania, ma również wyjmowaną tackę na okruchy.
A jeśli chcesz jednak opiekacz do kanapek:
SSM 2001 SS – Opiekacz
To również bardzo klasyczny opiekacz, za pomocą którego przygotujesz cztery trójkątne kanapki. Płyty wykonane są ze stali nierdzewnej, a powierzchnia nie przywiera do kanapek. Dzięki temu masz pewność, że Twoja przekąska nie zostanie zepsuta.
Sprawdź: https://brock-polska.pl/produkt/ssm-2001-ss-opiekacz/
Zobacz wszystkie dostępne u nas opiekacze do kanapek i tostery: https://brock-polska.pl/kategoria-produktu/kuchnia/opiekacze-do-kanapek-i-tostery/