Blender to urządzenie kuchenne, które pozwoli Ci przygotować np. pożywny koktajl warzywny (idealny wiosną lub latem). Jak je wybrać, by móc cieszyć się pysznym smakiem? Który będzie lepszy – blender kielichowy czy ręczny? A może blender próżniowy? Zobacz kilka naszych wskazówek i podpowiedzi.

Blender kielichowy czy blender ręczny? Który będzie lepszy do koktajli warzywnych?

Na rynku możesz znaleźć zasadniczo dwa rodzaje blendera – kielichowy oraz ręczny.

Blender kielichowy, jak sam nazwa wskazuje, wyposażony jest w kielich, w którym to odbywa się cały proces blendowania. Jest to urządzenie automatyczne, co można uznać za jego dużą zaletę. Z jego pomocą przygotujesz nie tylko koktajl, ale również inne potrawy (np. kremy, zupy). Nadaje się też do kruszenia lodu.

Czasem kielich może służyć jako gotowa butelka (jest to tzw. blender osobisty czy sportowy), w której możesz od razu zabrać przygotowany koktajl na trening czy wycieczkę. Innym rodzajem blendera kielichowego jest blender próżniowy, czyli taki, w którym z kielicha przed blendowaniem usuwane jest powietrze. Przekłada się to na bardziej jednolitą konsystencję koktajlu – będzie on także bardziej zdrowszy (zachowa więcej składników odżywczych), a także dłużej zachowa świeżość

Sprawdź też:

Jak wybrać dobry blender kielichowy? Parę rzeczy, o których warto pamiętać

Blender ręczny to urządzenie, które trzymasz w ręce i samodzielnie nim blendujesz. Jego zaletą jest z kolei to, że nie zabiera dużo miejsca, a i jego cena jest niższa. Jego możliwości względem blendera kielichowego są wprawdzie nieco bardziej ograniczone (może nie do końca nadawać się do bardziej twardszych składników), ale nie znaczy to, że z jego pomocą nie przyrządzisz pysznego koktajlu.

To który blender wybrać?

Jeśli prócz koktajli warzywnych chcesz przyrządzać również inne posiłki, a także jeśli planujesz sięgać po bardziej twarde składniki, polecamy blender kielichowy. Blender osobisty sprawi, że nie trzeba będzie przelewać koktajlu do innej buteleczki, a próżniowy blender kielichowy pozwoli przygotować jeszcze zdrowszy napój. Blender ręczny to z kolei wybór bardziej budżetowy, do mniejszej kuchni i do bardziej miękkich owoców. Wszystko więc zależy od Twoich preferencji.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze blender do koktajli warzywnych?

Na pewno na moc blendera. Im jest ona większa, tym lepiej, szczególnie, gdy sięgasz po twardsze składniki (najlepiej ok. 600 W lub więcej). Sprawdź też szybkość i możliwość jej ustawienia. Jeśli wybierasz blender kielichowy, sprawdź pojemność kielicha oraz materiał wykonania (najlepszy będzie kielich ze szkła, a najlepiej z tritanu). Zwróć też uwagę na liczbę ostrzy, ich rozmieszczenie, materiał wykonania (najlepsze są stalowe noże), łatwość czyszczenia. W przypadku blendera ręcznego istotne będą dodatkowe końcówki.

Istotne będzie też zasilanie (przewodowe czy nie) oraz wygoda i bezpieczeństwo użytkowania . Zobacz także jakie dodatkowe funkcje dany blender oferuje.