Gofry tradycyjne lub gofry belgijskie, z dżemem i śmietaną, z kremem orzechowym, ale także gofry na słono z boczkiem lub szynką. Nieważne, jakie wybierzesz, ich zapach oznacza pyszne śniadanie, przekąskę lub kolację. Wybór odpowiedniej gofrownicy może być jednak kłopotliwy. Szczególnie biorąc pod uwagę różnorodność modeli. Podpowiemy Ci tutaj, jak wybrać gofrownicę, która umożliwi przygotowanie gofrów na słodko i na słono. 

Jakie są dostępne rodzaje gofrownic? Który i do czego wybrać?

  • Gofrownice elektryczne – najpopularniejszy rodzaj gofrownicy. Są zasilane elektrycznie (co może być także ich słabą stroną), proste w obsłudze, łatwe w czyszczeniu czy przenoszeniu. Szybko się także nagrzewają. Pomimo pewnych niedoskonałości czy ograniczeń można uznać je za najlepsze gofrownice do domu.
  • Gofrownice gazowe – zasilane butlą z gazem; idealne do zastosowań outdoorowych (na wakacje, rodzinne wyjazdy, pikniki itp.). Ich mocne strony to szybkie nagrzewanie się, brak konieczności podpinania do prądu czy bardziej precyzyjna regulacja ognia. Minusem może być natomiast bardziej skomplikowana konstrukcja i bardziej wymagające czyszczenie (w niektórych przypadkach), potrzeba i uzależnienie się od gazu oraz kwestie dotyczące bezpieczeństwa.
  • Gofrownice automatyczne – gofrownice elektryczne wyposażone w funkcje automatyczne, dotyczące na przykład regulacji temperatury czy wyłączania się, to szczególnie dobre rozwiązanie, gdy nie czujesz się pewnie z samodzielnym ustawieniem poszczególnych parametrów. Wady to często wysoki koszt gofrownicy czy konieczność bardziej skomplikowanych napraw przy awariach. Paradoksalnie również niektóre funkcje dodatkowe mogą wydawać się bardziej złożone. 

Jak wybrać gofrownicę? Na co zwrócić uwagę?

  • Moc gofrownicy – szczegół ten jest związany z czasem, w jakim gofrownica się nagrzeje. Im będzie on krótszy, tym szybciej uda się przygotować gofry. Najlepiej, by była ona na poziomie od 800 do przeszło 1000 W.
  • Regulacja temperatury oraz jej zakres – powinien być on odpowiednio szeroki, aby można było dostosować temperaturę do konkretnego rodzaju gofrów.
  • Rozmiar i grubość płyt w gofrownicy – rozmiar jest istotny, gdyż związana jest z nim liczba gofrów, jaką możemy jednorazowo przygotować. Płyty mogą być podwójne lub potrójne. Jeśli chodzi o grubość płyt, to im jest ona większa, tym bardziej puszyste będą gofry. Warto jednak pamiętać, że bardziej grube płyty mogą się również dłużej nagrzewać. Dla wielu osób istotny jest również kształt płyt w gofrownicy. Powstają na nich bardziej tradycyjne prostokątne gofry, ale także nietypowe, na przykład takie w kształcie serca.
  • Materiał, z którego wykonano gofrownicę i jej poszczególne elementy – jeśli chodzi o płytki w gofrownicy, możemy spotkać gofrownice żeliwne (równomiernie rozprowadzające ciepło), gofrownice ceramiczne (pozbawione niebezpiecznych substancji), gofrownice aluminiowe (szybciej się nagrzewają) a nawet gofrownice szklane (mają nowoczesny wygląd, ale mogą być bardziej podatne na uszkodzenia). Płyty mogą mieć również gumowane wykończenia, które pomagają chronić przed przypadkowymi poparzeniami. Najważniejsza jest na pewno powłoka teflonowa, która sprawia, że gofry nie będą przywierały do powierzchni. Obudowa gofrownicy powinna być wykonana z materiału żaroodpornego (najlepiej z wytrzymałej stali nierdzewnej, choć są też inne).
  • Konserwacja gofrownicy – im będzie ona łatwiejsza, tym lepiej. Niektóre modele (z wymiennymi płytami) umożliwiają mycie płytek pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Jeśli gofrownica ma płytki teflonowe, myj je miękką gąbką lub ściereczką. Nie stosuj silnych detergentów, ani ostrych narzędzi do zdrapywania resztek (lepiej użyć trochę octu lub specjalnego płynu do teflonu).
  • Mobilność i kompaktowość gofrownicy – większość gofrownic jest łatwa do przenoszenia, dzięki czemu można ją zabrać na wakacje, do domku letniskowego czy akademika. Warto wybrać model, który będzie pasował do rozmiarów kuchni czy pokoju i nie będzie zabierał przesadnie dużo miejsca.
  • Funkcje dodatkowe, które dana gofrownica oferuje – to właśnie możliwość wyjmowania płytek, a także na przykład kontrolne lampki, które poinformują o tym, że gofrownica jest gotowa do pracy lub gofry są upieczone. Może to być również sygnał dźwiękowy czy obrotowa płyta, która pozwala na równomierne rozprowadzanie ciasta.
  • Zabezpieczenia – dzięki nim unikniesz poparzeń czy innych nieprzyjemnych zdarzeń podczas przygotowania gofrów. Może to być na przykład izolowany termicznie uchwyt oraz korpus, automatyczne wyłączanie czy zabezpieczenie przed przepięciem.