Skoro lato, to upały. A skoro upały, to pora na lody i inne mroźne desery. Alternatywą dla lodów może być sorbet. Żeby go spróbować nie trzeba wcale iść do kawiarni albo do sklepu. Można go przygotować w domu. Przedstawiamy krótki przepis oraz wyjaśniamy, dlaczego warto jeść sorbet.

Co to jest sorbet?

Sorbet to mrożony przysmak, który wywodzi się z tradycji tureckiej lub irańskiej (niektórzy jego początków zwykli szukać nawet u starożytnych Persów). Przyrządza się posłodzonej wody oraz mrożonego soku owocowego lub owoców stłuczonych na purée. Niektórzy dodają także alkohol (wino lub likier) lub miód. Do przygotowania sorbetu możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce (najbardziej polecamy ten pierwszy wariant).

Sorbet truskawkowy w wysokich szklankach

Jak zrobić sorbet? Szybki przepis

Oto szybki i prosty przepis na prosty, domowy sorbet (ok. 4-6 porcji):

Składniki

  • 500 g owoców;
  • 100-150 g cukru (im bardziej słodsze są owoce, tym mniej cukru będzie potrzebne; można go też zastąpić słodzikiem, na przykład ksylitolem, lub miodem (80-120 ml);
  • 60 ml wody;
  • sok z 1/2 cytryny.

Co musisz zrobić?

  1. Rozpuść cukier w wodzie na małym ogniu, a następnie ostudź.
  2. Wybrane przez siebie owoce zmiksuj na purée. Dolej do niego syrop i sok z cytryny.
  3.  Chłodź mieszankę w lodówce przez około 2, a następnie włóż do zamrażaki na 3-4 godziny. Wcześniejsze schłodzenie w lodówce jest potrzebne, gdyż przyspieszy proces zamrażania i pomoże uzyskać lepszą konsystencję sorbetu.
  4. Po 45 minutach wyjmij sorbet z zamrażarki i mieszaj przez około 5 minut. Wsadż ponownie do zamrażaki i wyjmuj co pół  godziny do 45 minut, żeby znowu zamieszać. Możesz mieszać ręcznie (trzepaczką lub widelcem) lub w blenderze.
  5. Jeśli masz  maszynę do lodów możesz pominąć proces mrożenia w zamrażarce. Wlej schłodzoną mieszankę do maszyny do lodów, gdzie będzie ona mrożona i mieszana przez ok. 20 minut.
  6. Wyjmij gotowy sorbet i zostaw w temperaturze pokojowej na 5-10 minut zanim go podasz. Jeśli sorbet został zostawiony na noc w lodówce należy zrobić tak samo.

Dlaczego warto jeść sorbet?

Być może znasz opinię, że owocowy sorbet jest bardzo zdrowym deserem, a przynajmniej zdrowszym niż typowe lody. Faktycznie tak jest – zawiera on mnóstwo witamin, błonnik i minerały. Sorbet może być także polecany jako mrożone małe co nieco dla cukrzyków, choć oczywiście powinni pamiętać o porcjowaniu i odpowiednich składnikach. Najlepiej sięgać po owoce o niskim indeksie glikemicznym, czyli truskawki, porzeczki, maliny albo agrest. Ponieważ do jego wykorzystania nie używa się mleka lub jajek może być także polecany dla wegan. Lepiej jednak robić sorbet samemu niż decydować się na kawiarniany lub sklepowy, gdzie mogą jednak znaleźć się różne niepożądane dodatki (na przykład syrop glukozowy). Pomimo niskiej kaloryczności domowego sorbetu warto jednak zawsze pamiętać o umiarze.