Sok z buraka ma wiele prozdrowotnych zalet. Możesz go przygotować za pomocą wielu urządzeń kuchennych, w tym na przykład blendera. Jak to zrobić i przygotować zdrowy sok?
Co będzie Ci potrzebne do zrobienia soku z buraka blenderem?
- średniej wielkości buraki surowe (zależnie od tego, jaką ilość soku chcesz przygotować – najmniejsza sugerowana to 1-3 buraki);
- różne dodatkowe składniki (jabłko, marchewka, cytryna, truskawka…) lub przyprawy (imbir, kurkuma…) – zależnie od woli – każdy z nich ma inne właściwości;
- woda – do rozcieńczenia soku – zwykła lub mineralna;
- blender – najlepiej kielichowy, choć może być także ręczny;
- sitko lub ściereczka, żeby przecedzić sok;
- słoik, do którego możesz odcedzić sok;
- miska (jeśli przygotowujesz sok z blenderem ręcznym);
- na wszelkie wypadek – jednorazowe rękawiczki i roboczy fartuch kuchenny – buraki potrafią bardzo brudzić ręce i ubrania.
Jak przygotować sok z buraka przy pomocy blendera?
- Umyj, obierz i pokrój buraki na małe kawałki.
- Wrzuć je do kielicha blendera (w przypadku blendera kielichowego) lub do miski ( w przypadku blendera ręcznego).
- Dodaj inne, umyte i pokrojone składniki.
- Blenduj na wysokich obrotach aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (byle nie za długo); jeśli sok jest zbyt intensywny dodaj nieco wody.
- Przecedź sok przez sitko lub ściereczkę. Jeśli nadal jest za gęsty, dodaj więcej wody. Jeśli jest za mało słodki, możesz dosłodzić miodem albo ksylitolem.
- Uzyskany sok z buraka przelej do słoika (poleca się, by odstał około 30 minut).
Dlaczego warto pić sok z buraka?
Sok z buraka jest niezwykle zdrowym napojem. Ma wiele witamin – C, A, E, K oraz z grupy B (B1, B9…), kwasów organicznych, a także składników mineralnych (żelazo, potas, wapń, fosfor, miedź, cynk, magnez, fosfor, fluor, chlor, bor, lit czy molibden) czy błonnik. Sok z buraka ma także pozytywne działanie na układ krwionośny czy poziom cholesterolu. Pomaga także między innymi przy infekcjach, jak również w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych substancji.
Sok ten polecany jest między innymi dla osób zmagających się z cukrzycą lub trądzikiem czy dla ciężarnych kobiet. Odradza się go natomiast tym, którzy cierpią na dnę moczanową, reumatyzm czy kamicę nerkową, a także mają obniżone ciśnienie.
Zaletą domowego soku z buraka jest to, że przygotowujesz go bez dodatkowej chemii spożywczej. Jest on też naturalnie słodki, więc nie ma potrzeby dosładzania go (choć oczywiście można to zrobić, dodając na przykład wspomniane miód lub ksylitol). Dlatego picie soku domowej roboty jest polecane dla osób, które chcą zgubić nadliczbowe kilogramy.
Sprawdź miksery i blendery z oferty BROCK Polska, które przydadzą się do przygotowania soków, zup i nie tylko
Polecamy także nasze inne artykuły:
Jaki blender do koktajli warzywnych?
Jak zrobić domowy majonez blenderem? Przepis nie tylko na święta
Jak wybrać dobry blender kielichowy? Parę rzeczy, o których warto pamiętać