Wielkanoc, Boże Narodzenie, śniadanie, kolacja, impreza… Wiele osób nie wyobraża sobie zastawionego stołu bez pysznego majonezu. Oczywiście można takowy zakupić, ale wielu amatorów białego kremu stwierdzi, że lepiej go przygotować osobiście. Zresztą na początku był on produktem domowej roboty. Jak zrobić domowy majonez blenderem?
Co będzie potrzebne do przygotowania domowego majonezu?
- jedno lub dwa jajka;
- łyżeczka musztardy;
- łyżka lub dwie-trzy soku z cytryny albo jedna-dwie łyżki białego octu;
- olej roślinny (225-250 ml; sugeruje się, by był to olej bezsmakowy, najlepiej rzepakowy lub słonecznikowy);
- 1/3-1/2 łyżeczki soli;
- szczypta czarnego lub białego pieprzu;
- dodatki – zależnie od tego, co Ty i inni smakujący majonez lubicie – trochę pietruszki, czosnku, bazylii…;
- niektóre przepisy sugerują także dodanie 1/2 łyżeczki cukru pudru;
- wysokie naczynie (np. słoik),
- naczynie z dziobkiem na olej;
- blender ręczny, najlepiej z końcówką do puree (wtedy mamy większą pewność, że nie będzie za rzadki).
Jak zrobić majonez domowej roboty blenderem?
- Sparz jajko lub jajka wrzątkiem, a potem dodatkowo zimną wodą.
- Rozbij jajko i wlej żółtko do przygotowanego naczynia.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki – musztardę, sok z cytryny lub ocet, pieprz i sól oraz olej. Olej poleca się dodać na końcu, a nawet zrobić tak, że na początku dodaje się tylko odrobinę, a resztę wlewa się, gdy zaczęło się już blendować pozostałe składniki. Przede wszystkim olej należy dodawać powoli, bo zbyt szybkie wlanie go sprawi, że majonez będzie za rzadki.
- Miksuj blenderem na najwyższych obrotach przez około 10 sekund – końcówka powinna znajdować się przy samym dnie naczynia.
- Stopniowo unoś końcówkę blendera do góry,nadal blendując, a następnie szybko ją opuść. Całość powtórz dwa-trzy razy.
- Sugeruje się też zmieszanie wody z łyżką wrzątku, jeśli majonez jest za gęsty. Jeśli natomiast majonez jest za rzadki, można dodać np. więcej oleju (mieszaj przy tym, jak przedtem).
Jak przechowywać majonez przygotowany blenderem?
Przygotowany majonez przechowuj w dobrze zamkniętym słoiku w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
Sprawdź wszystkie miksery i blendery w ofercie BROCK Polska