Najwygodniejsza opcja na przygotowanie świeżo zmielonej kawy to skorzystanie z młynka. Ale co wtedy, gdy nie masz młynka pod ręką? Czy trzeba będzie zamówić mieloną kawę z palarni? Niekoniecznie. Są pewne sposoby mielenia kawy bez młynka. Podzielimy się z Tobą tymi poradami i trikami w poniższym artykule.

Jak mielić kawę blenderem?

Pierwszym urządzeniem, które może zastąpić młynek w mieleniu kawy jest blender. Najlepiej, by był to blender kielichowy, czyli wyposażony w specjalny pojemnik (kielich), w którym odbywa się proces mielenia ziaren. Wsyp je środka i włącz urządzenie. Blenduj w sposób pulsacyjny, zwalniając i przyspieszając. Warto dodać, że niektóre blendery są wyposażone w funkcję młynka do kawy.

Jak wybrać odpowiedni blender? Dowiesz się z naszego artykułu

BL 1502 SS

Jak zmielić kawę mikserem?

Zamiast w blenderze mielenie kawy możesz także przeprowadzić za pomocą miksera. Podobnie jak w przypadku blendera, wsyp ziarna do kielicha miksera i miel trybem pulsacyjnym.

Polecamy tekst, w którym piszemy o tym, jak wybrać odpowiedni mikser

Sprawdź miksery i blendery w ofercie BROCK Polska

Mielenie kawy bez prądu

Kawę możesz zmielić także, gdy nie masz urządzeń elektrycznych czy zasilanych bateriami. W końcu pierwsze młynki nie były zasilane prądem. Co więcej, ziarna kawy możesz zmielić przy użyciu takich przyrządów kuchennych jak wałek do ciasta, tłuczek do mięsa lub moździerz do przypraw. A właściwie nie tyle zmielić, co rozbić.

Jeżeli będziesz rozdrabniać ziarna za pomocą moździerza, to po prostu wsyp odpowiednią ilość i zacznij miażdżyć. Jeśli natomiast chcesz korzystać z wałka lub tłuczka, musisz przesypać ziarna do woreczka (foliowego lub materiałowego). Możesz także wysypać ziarna na arkusz papieru do pieczenia lub śniadaniowego i przykryć go drugim arkuszem. Uderzaj zdecydowanie, ale jednocześnie delikatnie.

Ceramiczny moździerz

Czy kawa mielona bez młynka ma dobry smak?

Kawa, którą zmielisz przy pomocy blendera, miksera lub w inny sposób, wcale nie musi smakować gorzej niż mielona w młynku elektrycznym. Ważna jest grubość zmielenia ziaren. Nie mogą być one ani za grube, ani zbyt drobne. W pierwszym przypadku smak nie będzie odpowiednio wyraźny, a w drugim – przeciwnie, zbyt gorzki. Niestety kawa zmielona inaczej niż w młynku będzie mniej jednolita niż byłoby to w przypadku skorzystania z urządzenia, które jest do tego specjalnie stworzone.

Pamiętaj, że kawę najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Jeżeli mielisz kawę w blenderze lub przy pomocy miksera pamiętaj o tym, że zarówno kielich, jak i elementy tnące czy mieszające powinny być dokładnie wymyte i wyparzone. W przeciwnym razie kawa może przejść zapachem lub smakiem produktów spożywczych, które były wcześniej rozdrabniane.

Kawa zmielona na desce młynek ręczny

Wybór odpowiedniej kawy

Pamiętaj, że niezależnie od tego, jaki będzie sposób mielenia kawy bez młynka, musisz zadbać o dobrej jakości ziarna kawy. Oczywiście możesz eksperymentować z gatunkami, jednak zawsze warto stawiać na wybór najlepszych jakościowo ziaren kawy. Często poleca się, by była to kawa jednorodna, pochodząca z jednej plantacji lub regionu geograficznego.

elektryczny młynek do kawy Brock

Jeżeli wolisz mielić kawę w tradycyjny sposób, przy pomocy młynka, polecamy młynki elektryczne, które znajdziesz w ofercie BROCK Polska

Sprawdź także inne artykuły, w których poruszamy tematy związane z kawą oraz urządzeniami do przygotowania kawy:

Jak wybrać ekspres do kawy? Bierzemy łyk i podpowiadamy

Jaki młynek do kawy wybrać?

Jak wyczyścić młynek do kawy? Przedstawiamy kilka sposobów

Jak przygotować najlepszą wakacyjną kawę?

Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego