Jesienią Twoje zdrowie jest szczególnie podatne na różnego rodzaju infekcje wirusowe. Dlatego warto zadbać o swoją odporność. Pomóc mogą w tym różnego rodzaju specyfiki – niekoniecznie z apteki, ale przygotowane w warunkach domowych. Jak zadbać o stan zdrowia jesienią przy pomocy pysznych i pożywnych soków?

W jaki sposób wspierać odporność jesienią?

Istotne w dbaniu o zdrowie jesienią, ale również podczas innych pór roku, jest korzystanie ze zdrowej, właściwej, zbilansowanej diety. Dieta jesienią powinna być bogata w składniki odżywcze – witaminy oraz minerały. Nie chodzi tu tylko o witaminę C, która najczęściej kojarzy się z odpornością, ale również D i D3, A, E czy z grupy B. Z kolei w przypadku minerałów, warto postawić na takie, jak żelazo, selen czy cynk.

Jakie potrawy i napoje pomogą zadbać o odporność jesienią?

Polecane są potrawy, które wykorzystują sezonowe warzywa – marchewkę, paprykę, kapustę czy bakłażan. Jeśli chodzi o owoce, rekomenduje się jabłka, gruszki, cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki), kiwi, owoc granatu, a także zaliczaną do warzyw dynię.

Do swojego jadłospisu warto także włączyć ryby, które są źródłem fosforu oraz witaminy D czy kwasów omega-3.

Choć jesień to już nie lato, nawadnianie organizmu jest bardzo ważne. Oprócz zwykłej wody, można także pić herbaty ziołowe oraz różnego rodzaju warzywne i owocowe soki, które mają liczne pozytywne dla zdrowia właściwości.

Polecane soki na jesień

Wśród polecanych na jesień soków z owoców i warzyw znaleźć można między innymi propozycję soku z marchwi. Pomoże on zadbać o skórę jesienią, a także pozytywnie wpłynie na trawienie czy pracę serca. 

Aby przygotować taki sok, gotuj przez plus minus kwadrans, na średnim ogniu, około kilograma marchewek (obranych i drobno pokrojonych) w wodzie ze szklanki lub dwóch. Odcedź i zblenduj marchewki, dodając jednocześnie wodę z gotowania. Przygotowany sok możesz dodatkowo przecedzić przez gazę lub sitko. Do przygotowywanego soku możesz także dołożyć dwie-trzy gruszki, które trzeba ugotować i zblendować razem z marchwią. Możesz też doprawić sok sokiem z cytryny.

Sok z gruszki to kolejny pomysł na to, by uzupełnić poziom witamin jesienią. Zawiera witaminę C, K, B2, B3 czy B6. Podobnie jak sok z marchewki ma dobry wpływ na trawienie i pracę jelit, nawodnienie czy utrzymanie zdrowej skóry. Sok taki przygotowujesz w podobny sposób – gotując pokrojone kawałki kilograma gruszek i blendując z wodą z gotowania. 

Sok z dyni jest z kolei pełen witaminy A, a także C, K oraz E. Ma również właściwości przeciwwirusowe, dlatego sugerowany jest na wzmocnienie odporności organizmu. Przygotowanie soku wygląda podobnie jak powyżej. Pamiętaj, że z dyni musisz usunąć pestki.

Bardzo zdrowym napitkiem może być również sok z buraka, który jest innym sezonowym warzywem. Przy jego przygotowaniu możesz sięgnąć również po inne warzywa i owoce (na przykład maliny lub cytrusy).

Więcej dowiesz się o nim z artykułu:

Jak zrobić sok z buraka blenderem?

Jeżeli możesz znaleźć gdzieś maliny, one również będą świetną bazą dla pożywnego soku lub syropu. Maliny zawierają witaminę E, z grupy B, czy witaminę C. Zrobiony z nich sok to znakomity napój do pożegnania dręczącego przeziębienia. Jeśli są świeże, wystarczy je umyć, jeśli mrożone – musisz je najpierw rozmrozić. Gotuj pół kilo malin z cukrem lub słodzikiem na średnim ogniu przez około 15 minut. Gdy zaczną uwalniać sok, zdejmij je. Rozgnieć mocniej widelcem lub tłuczkiem i gotuj dalej na mniejszym ogniu. Aby uzyskać syrop, dodaj do malin jeszcze jedną szklankę wody i gotuj, aż konsystencja zacznie go przypominać. Dla usunięcia resztek malin, przecedź powstały płyn.

W podobny sposób możesz także przygotować syrop lub sok z pigwy, który również pomaga w walce z przeziębieniem czy grypą, suchym kaszlem czy jesiennym przemęczeniem. Jest idealnym dodatkiem do herbat. Tutaj czas gotowania na średnim ogniu może jednak sięgać 30 minut (przy kilogramie produktu spożywczego).

Choć do przyszykowania soków poleca się często dodanie cukru, można zastąpić go ksylitolem lub innym słodzikiem.

Nie tylko zdrowa dieta, czyli jak jeszcze dbać o siebie jesienią

Poza przyjmowaniem różnego rodzaju soków czy syropów domowej roboty, warto także nie zaniedbywać ćwiczeń fizycznych oraz aktywności. I to niezależnie od wieku. Pamiętaj jedynie, by się nie przetrenowywać. Niekoniecznie muszą być to również bardzo trudne, złożone ćwiczenia. Czasem wystarczy naprawdę podstawowa aktywność fizyczna, jak zwykły spacer. Zadbaj również o odpowiednią długość snu – wysypiaj się.

Oprócz swojego zdrowia fizycznego, powinno się także dbać o zdrowie psychiczne jesienią. Niestety jesień i zima sprzyjają rozwojowi stanów depresyjnych. Pamiętaj, by w razie narastających problemów – fizycznych czy psychicznych – skontaktować się ze specjalistą.

Polecamy produkty z naszej oferty czajniki elektryczne oraz miksery i blendery – które pomogą Ci w zadbaniu o zdrowie jesienią