Posiłek był naprawdę bardzo smaczny, ale pora zabrać się za sprzątanie kuchni. A szczególnie kuchenki elektrycznej, która bardzo ucierpiała podczas przyszykowywania obiadu czy kolacji. W jaki sposób wyczyścić zabrudzoną, przypaloną kuchenkę elektryczną? Taką, którą zajęliśmy się zdecydowanie za późno? Zakasujemy rękawy i podsuwamy kilka proponowanych sposobów.

Czyszczenie kuchenki elektrycznej – lepiej wcześniej niż później

Najlepiej jest czyścić kuchenkę szybko, w zasadzie od razu po tym, jak zostanie zabrudzona. Wtedy pójdzie nam dużo łatwiej. Wystarczy zetrzeć zabrudzenia wilgotną ściereczką. Jeśli jednak porządki odkładasz z dnia na dzień, możliwe, że olej  itp. zdążył się już zaschnąć. Im dłużej kuchenka pozostaje zanieczyszczona, tym więcej będzie roboty. Chociaż nadal nie jest to coś przesadnie skomplikowanego.

Przede wszystkim – pamiętaj o bezpieczeństwie – sprzętu i własnym

Ceramiczne lub emaliowane części kuchenki elektryczne są wprawdzie mniej podatne na uszkodzenia niż płyta indukcyjna. Niemniej dobrze jest uważać na ich zarysowanie. Dlatego korzystaj raczej z miękkich środków do czyszczenia. Odradzamy mocniejsze detergenty, które mogłyby uszkodzić powierzchnię, zmywak-druciak czy papier ścierny. Lepiej nie korzystać także z widelca albo noża. Nie dość, że nie zawsze uda się usunąć resztki zabrudzeń, to prawie na pewno zniszczy się powierzchnię.

Zamiast tego zaopatrz się w miękki czyścik kuchenny oraz miękkie ściereczki i gąbkę, plastikową, zaokrągloną na końcu łopatkę, szczoteczkę z miękkim włosiem albo specjalny skrobak z odpowiednią końcówką czy żyletką. Możesz także skorzystać z folii aluminiowej – chociaż tu warto uważać, bo może jednak powodować niewielkie ryski.

Wszelkie środki czyszczące albo narzędzia sugeruje się sprawdzać na niewielkiej powierzchni. Zobaczysz wtedy, czy nie będzie zadrapań lub innych uszkodzeń.

Płyty oraz obudowy stalowe są bardziej wytrzymałe, ale i tutaj zalecana jest ostrożność.

Pamiętaj także o tym, żeby przed czyszczeniem kuchenki, odłączyć ją – na wszelki wypadek – od prądu. Poczekaj też koniecznie aż wystygnie. Jeśli porządki będą większe i dłuższe, możesz też ubrać gumowe rękawiczki.

Jak wyczyścić przypaloną kuchenkę elektryczną?

Jeśli na powierzchni są większe grudki jedzenia, to zacznij od usunięcia ich ręcznikiem papierowym. Potem możesz sięgnąć po najbardziej popularną i oczywistą metodę, czyli wspomniane specjalne detergenty. W sklepach można znaleźć wiele różnych płynów, które pomogą w usunięciu zabrudzeń. Sprawdź, czy ten, który chcesz kupić, pasuje do kuchenki, którą masz. 

Nanieś niewielką ilość na ściereczkę, gąbkę lub szczotkę i bierz się za czyszczenie. Jeśli korzystasz z mleczka czyszczącego, możesz je zostawić na chwilę (a nie ścierać od razu), żeby rozpuściło zabrudzenia. Te, które nie chcą zejść, możesz potraktować szczotką, skrobakiem czy (ostrożnie) folią aluminiową.

Po czyszczeniu postaraj się jak najdokładniej usunąć ściereczką resztki płynu (na mokro i na sucho), tak, by nic na płycie nie pozostało. Możesz też dodatkowo przetrzeć płytę octem spirytusowym, rozcieńczonym w proporcjach 1:1 lub 50:50 (choć pojawiają się też sugestie, by uważać z jego stosowaniem do czyszczenia wrażliwych powierzchni).

Detergenty przeznaczone do czyszczenia kuchenki możesz zastąpić wodą zmieszaną na gęsto z płynem do naczyń i/lub sodą oczyszczoną. Możesz spotkać inne alternatywy, na przykład sugestię posypania płyty sodą, przykryciem jej ściereczkami nasączonymi ciepłą wodą zmieszaną z płynem do naczyń i pozostawienie na około kwadrans. Potem tylko ścierasz pozostałości z powierzchni. 

Jeżeli możesz zdjąć pokrętła kuchenki, to je zdejmij i wyczyść powierzchnię pod nimi oraz je same. Postaraj się także dotrzeć pod płytę. Jeśli masz możliwość jej zdjęcia, to zrób to i również tam usuń zabrudzenia. Płytę możesz zdemontować również do jej umycia.

Jak wyczyścić piekarnik?

Powyższe wskazówki dotyczą przede wszystkim pojedynczej kuchenki wolnostojącej. A co jeśli jest ona połączona z piekarnikiem i on również jest przypalony i zabrudzony?

Tak jak w przypadku kuchenki, trzeba zacząć od czyszczenia i skrobania resztek jedzenia, które utrzymują się na powierzchni. Następnie wyjmij ruszt oraz blachę i wymyj je pod bieżącą wodą. Możesz skorzystać także z detergentów lub wspomnianej pasty z sody oczyszczonej i płynu do mycia naczyń. Będą Ci one potrzebne także do wyczyszczenia wnętrza piekarnika oraz drzwiczek (od wewnątrz i z zewnątrz).

Możesz też posypać przetarte wnętrze i drzwiczki sodą oczyszczoną, spryskać rozcieńczonym octem spirytusem i zostawić na około kwadrans, a następnie przetrzeć płynem do mycia naczyń i raz jeszcze spryskać octem.

Trudniejsze zabrudzenia usuń przy pomocy skrobaka, łopatki czy folii aluminiowej. W przypadku pokręteł, podobnie jak w kuchence, jeśli masz możliwość, to zdejmij je i wyczyść je oraz przestrzeń pod nimi. Pamiętaj, by po czyszczeniu piekarnika również dokładnie usunąć pozostałości płynów, które były stosowane.