Sezon grillowy oznacza nie tylko zajadanie się kiełbaskami, szaszłykami i innymi przysmakami. Trzeba pamiętać również o regularnym czyszczeniu grilla. W tym artykule chcemy Ci podpowiedziedzieć, jak powinno wyglądać czyszczenie grilla elektrycznego. Może wydawać się skomplikowane, ale tak naprawdę jest to dość prosta czynność

Co będzie potrzebne do czyszczenia grilla elektrycznego?

  • Ciepła woda,
  • łagodny płyn do mycia naczyń,
  • gąbka lub miękka ściereczka,
  • drewniana szpachelka,
  • szczotka do grilla,
  • opcjonalnie – ocet lub soda oczyszczona oraz papierowy ręcznik.
HCG 5000 SS grill elektryczny

Oto jak wygląda krótka instrukcja czyszczenia grilla elektrycznego:

  1. Odłącz grill od zasilania i odczekaj, aż ostygnie. Nigdy nie próbuj go czyścić, gdy jest podłączony do prądu lub gorący!
  2. Zdejmij ruszt i tackę ociekacza. Zmocz je wodą z płynem do mycia naczyń i pozostaw je aż do zmięknięcia zabrudzeń.
  3. Usuń przypalone resztki jedzenia szczotką lub drewnianą szpachelką. Ważne – nie używaj nigdy do czyszczenia metalowych narzędzi, ponieważ mogą one porysować powierzchnię grilla.
  4. Dokładnie wyczyść ruszt i tackę ociekacza gąbką lub miękką ściereczką.
  5. Jeżeli zabrudzenia są wyjątkowo trudne do usunięcia, możesz zanurzyć ruszt i tackę ociekacza w roztworze octu i wody (w proporcjach 1:3) na około pół godziny. Alternatywą jest posypanie rusztu i tacki ociekacza sodą oczyszczoną i wyszorowanie ich gąbką. W skrajnych przypadkach trzeba sięgnąć po specjalistyczny płyn do zabrudzeń.
  6. Dokładnie spłucz ruszt i tackę ociekacza ciepłą wodą, usuwając wszystkie pozostałości płynu do mycia naczyń, octu lub sody oczyszczonej.
  7. Wysusz ruszt i tackę ociekacza ręcznikiem papierowym lub pozostaw je do wyschnięcia na powietrzu.
  8. Dokładnie wyczyść i wysusz obudowę grilla wilgotną ściereczką.