Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z różnymi smacznymi potrawami, które spożywane są w tym wyjątkowym czasie. Barszcz czerwony z uszkami, ryba, kapusta z grochem, różne ciasteczka świąteczne… Właśnie, te ostatnie. Nie ma to jak świąteczne słodkości – czy to pierniczki, czy rozetki, czy inne. Poznaj przepis na świąteczne ciasteczka, którymi każdy (w tym także święty Mikołaj) się z miłą chęcią poczęstuje.

Przepis na świąteczno-mikołajkowe ciasteczka

Potrzebne będą następujące składniki spożywcze:

  • miękkie masło (250 g)
  • 1 szklanka cukru (lub szklanka słodziku, odpowiednia dla szklanki cukru – jeśli będzie to stewia, powinno być pół szklanki, a w przypadku ksylitolu od połowy do 2/3);
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • do tego różne przyprawy świąteczne (imbir, cynamon, kardamon).

Co musisz zrobić?

  1. W jednej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy i ucieraj.
  2. W drugiej misce mieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
  3. Dodawaj powoli składniki mokre i suche.
  4. Mieszaj ciasto, a następnie je rozwałkuj.
  5. Za pomocą form wykrawaj ciasteczka świąteczne o różnych kształtach.
  6. Wsadź je na blasze do rozgrzanego wcześniej do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
  7. Piecz przez ok. 10-15 minut. Muszą nabrać ładnego, złocistego koloru.
  8. Ciasteczka możesz udekorować za pomocą jadalnych pisaków lub lukrem.
Ciasteczka