Czy w wakacje dobrze jest pić kawę? Na pewno – tylko jaką? Sprawdź kilka przepisów i wskazówek na to, jak przygotować pyszną wakacyjną kawę. W sam raz do śniadania, po obiedzie i nie tylko!

Kawa cold brew

Dobra wakacyjna kawa to bez wątpienia kawa cold brew, czyli parzona na zimno, z dużą zawartością kofeiny. Jak przygotować kawę cold brew?

Zmiel ok. 200 gram kawy i zalej zimną (ale nie lodowatą) wodą, a następnie odstaw na 12 godzin. Potem wystarczy ją odfiltrować (najlepiej korzystając z filtra papierowego). Kawa cold brew jest gotowa do podania – najlepiej sprawdzi się do słodkich przekąsek. Możesz też do niej dodać kostki lodu.

Freshpresso

Innym pomysłem na wakacyjną kawę może być freshpresso, czyli schłodzone espresso z dodatkiem cytrusów. Jak je zrobić?

Przygotuj zwykłe espresso i poczekać aż wystygnie. Następnie dodaj 100 ml soku cytrusowego (pomarańczy, cytryny…). Zamiast z owoców lub z gotowego soku owocowego możesz też skorzystać z lemoniady. Uwaga – do freshpresso nie dodaje się mleka! Możesz za to dodać nieco syropu smakowego.

Greckie freddo

Następna propozycja wakacyjnej kawy to greckie freddo. Jak przygotować ten popularny w śródziemnomorskich stronach napój?

Tutaj również musisz najpierw zrobić zwykłe espresso. Potem musisz dodać kilka kostek lodu i wymieszać do wystygnięcia, a następnie wcześniej przygotowaną z 200 ml świeżego mleka śmietankę. Możesz ją zrobić przy pomocy blendera. Greckie freddo możesz doprawić cynamonem, czekoladą lub cukrem. Cukier najlepiej jest dodać, gdy espresso jest jeszcze gorące.

Grecka kawa frappe

Jeszcze jedna propozycja kawy z Grecji. Możesz przygotować ją z kawy rozpuszczalnej dobrej jakości (wystarczą Ci dwie łyżeczki). Wsyp ją do wysokiej szklanki. Dolej trzy łyżki wody, możesz też dodać nieco cukru. Wymieszaj aż powstanie piana. Dodaj kostki lodu, mleko (ok. 150 ml) i wody (ok. 100 ml). Całość możesz udekorować bitą śmietaną.

Niektórzy polecają też zastąpić kawę rozpuszczalną espresso.

Jak zrobić cafe frappe caramel?

Inną, bardzo słodką wersją kawy frappe jest cafe frappe caramel. Najlepiej przygotować ją w blenderze kielichowym. Weź ostudzone espresso, a prócz niego także kostki lodu, lody śmietankowe i sos karmelowy. Wszystko razem zblenduj i podaj w wysokiej szklance. Możesz udekorować bitą śmietaną.

Wakacyjna mocha (mokka)

Kolejna bardzo słodka kawa, a nawet – można by powiedzieć – kawowy deser. Jak zrobić kawę mocha? Przygotuj espresso oraz zagotuj mleko. Gdy ostygną, dodaj mleko do kawy i przelej ją do wysokiej szklanki, do której wlejesz słodkie syropy (kokosowy i migdałowy – ok. 10 ml) oraz sos czekoladowy (ok. 30 ml). Zamiast niego możesz użyć czekolady w proszku. Dorzuć kostki lodu, a na koniec także bitą śmietanę. Możesz ją także posypać cynamonem. Jeśli chcesz, żeby wakacyjna mocha była jeszcze bardziej słodka, możesz dodać do espresso nieco cukru.

Kawa latem – pyszna, ale pamiętaj, że co za dużo, to niezdrowo

Choć jak najbardziej polecamy smakowanie wakacyjnej kawy, to pamiętaj, żeby zachować umiar. Zwłaszcza, gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury, staraj się ograniczyć spożycie kawy.

To samo w sytuacji, gdy masz problemy z ciśnieniem lub krążeniem. Dobrym pomysłem może być też sięgnięcie po kawę bezkofeinową.

Zwróć też uwagę, że większość proponowanych tu kaw na lato to prawdziwe bomby kaloryczne. Dlatego również sugerujemy zachowanie umiaru i ograniczenie słodzenia, ewentualnie zastosowanie zdrowszych zamienników cukru (np. ksylitolu). Pamiętaj także o tym, by zawsze wybierać kawę dobrej jakości – zarówno do ekspresu, jak i rozpuszczalną.