Przed przystąpieniem do grillowania – mięsa czy warzyw – dobrze jest odpowiednio przygotować to, co będzie się spożywało. Najczęściej chodzi o marynowanie. W jaki sposób przygotować marynatę na grilla? Oto kilka użytecznych wskazówek.

Czym jest marynata i po co ją stosować?

W marynacie moczy się się mięso, ryby lub warzywa przed ich obróbką termiczną (czyli na przykład grillowaniem). Ma ona na celu zmiękczenie, nadanie smaku, a także lepsze zakonserwowanie żywności przez kwas i sól, które zawarte są w marynacie. Na marynatę składa się baza oraz dodatki smakowe (w tym sól i pieprz).

Jakie są popularne rodzaje marynat?

  • marynata octowa – jako główny kwas wykorzystują ocet (najlepiej winny). Do smaku dodaje się często czosnek, cebulę, zioła i przyprawy.
  • marynata cytrusowa jako główny kwas wykorzystuje sok z cytryny lub limonki. Do smaku dodaje się miód, musztardę i zioła.
  • marynata jogurtowa – podstawą będzie jogurt.  Do smaku dodaje się czosnek, imbir, zioła i przyprawy.
  • marynata olejowa  podstawą będzie olej (rzepakowy lub słonecznikowy) albo oliwa z oliwek. Do smaku dodaje się zioła, przyprawy i inne aromaty.
Grillowany kebab kurczak warzywa na ruszcie grilla z rączką

Jak przygotować marynatę na grilla?

Przy marynatach można eksperymentować i łączyć je z różnymi produktami (można także łączyć różne bazy, na przykład ocet i oliwę). Na pewno trzeba jednak pilnować tego, by korzystać ze świeżych składników. Dobrze je wymieszaj, a następnie włóż mięso, rybę czy warzywa do gotowej marynaty. Upewnij się, że każdy produkty jest całkowicie pokryty marynatą. 

Artykuły spożywcze na grilla najlepiej marynować przynajmniej 30 minut przed rozpoczęciem zapiekania. Poleca się nawet zostawić je na noc, na przegryzienie się, aby uzyskać najlepszy smak. Przed grillowaniem wyjmij mięso czy inny produkty z marynaty i osusz je papierowym ręcznikiem. Nie będzie potem przywierało do rusztu lub tacki.

Do marynowania mięsa można użyć woreczka strunowego, co ułatwia zachowanie porządku. Nie poleca się natomiast marynowania w metalowym pojemniku – produkt może przejść metalicznym posmakiem

Gotowe marynowane produkty na grilla. Czy warto je kupować?

Na rynku można znaleźć przeznaczone specjalnie na grilla gotowe zamarynowane produkty – głównie mięsne. Choć wydaje się, że jest to duża wygoda i oszczędność czasu, to wskazuje się kilka powodów, dla których lepiej nie wybierać tego typu posiłków. Jakość składników jest z reguły niska, znajdują się tam sztuczne składniki i barwniki, a także  na przykład szkodliwą dla zdrowia saletrę. Do tego duża zawartość soli, co przekłada się negatywnie na smak, ale także na pracę serca czy nerek. O wiele lepiej jest przygotować marynatę własnoręcznie, co także polecamy.