Maszynka do mielenia mięsa to jedno z tych urządzeń, które nadal bardzo się przydają w kuchni. Wbrew swojej nazwie nadaje się nie tylko do mielenia mięsa, ale również innych produktów spożywczych – w tym także owoców i warzyw. Jak wybrać dobrą maszynkę do mielenia mięsa? Podpowiadamy na co zwrócić uwagę.
Rodzaje maszynek do mielenia. Jakie maszynki do mięsa można znaleźć na rynku?
W sprzedaży są zasadniczo dwa rodzaje maszynek do mielenia mięsa:
- ręczna maszynka do mielenia mięsa – to bardziej tradycyjne urządzenie, w którym mięso mieli się wprawiając w ruch korbką. Wiele osób na pewno pamięta tego rodzaju maszynkę z domu rodzinnego. Jej największą zaletą jest to, że nie pobiera prądu. Może działać zatem wówczas również kiedy go nie ma. Ręczna maszynka do mięsa to dobre wyjście, jeśli chcesz korzystać z niej na przykład w domku letniskowym. Minusem jest na pewno to, że czasem trzeba się troszkę natrudzić i spędzić nieco czasu przy mieleniu – zależnie od tego, co i ile mielimy. Nie jest to być może tytaniczny wysiłek, ale dla wielu osób może być zwyczajnie niewygodne i czasochłonne;
- elektryczna maszynka do mielenia mięsa – bardziej nowoczesny typ maszynki, w którym nie trzeba kręcić korbką. Wystarczy wsadzić kawałki mięsa, które chcemy rozdrobnić i uruchomić maszynkę. Plusy to naturalnie komfort i szybkość. Wady – to kolejne urządzenie AGD, które będzie pobierało prąd i będzie od niego uzależnione. Jeśli jednak chodzi o tę pierwszą kwestię możemy uspokoić, że roczny koszt użytkowania maszynki do mielenia mięsa nie jest astronomiczny.
Ciekawostka – pierwsza historyczna maszynka do mielenia mięsa powstała w XIX wieku (konkretnie w latach 40.). Jej twórcą był niemiecki wynalazca Karl von Dreis, który stworzył również również prototyp maszyny do pisania czy laufmaszynę – jedną z wczesnych postaci roweru.
Na co zwrócić uwagę wybierając maszynkę do mielenia mięsa?
Gdy zastanawiasz się, jaką maszynkę do mięsa kupić, pamiętaj, żeby zwrócić uwagę na następujące kwestie:
- moc maszynki do mielenia mięsa – to parametr, który tyczy się elektrycznych maszynek do mielenia mięsa. Im jest ona większa, tym szybciej i lepiej maszynka poradzi sobie z umieszczonymi w niej kawałkami – zwłaszcza jeśli mięso jest twarde. Najniższa moc maszynki jest w okolicach 200-250 W, natomiast najwyższa może sięgać 2000 W. Średnia moc jest określana na 1500 W;
- wydajność maszynki do mielenia mięsa – to kolejny istotny element, od którego zależy to, ile mięsa będzie można w maszynce rozdrobnić. Dobrze jeśli maszynka do mielenia mięsa ma możliwość regulacji prędkości. Niektóre modele mają również możliwość wrzucenia biegu wstecznego. Jest on przydatny, gdy mielone mięso zablokuje maszynkę – można wówczas cofnąć rozdrabniany produkt;
- wytrzymałość – maszynka do mielenia w plastikowej obudowie będzie z pewnością lżejsza, ale może być również nieco bardziej podatna na uszkodzenia czy przebarwienia. Stąd raczej poleca się cięższą, ale bardziej solidną i stabilną stalową maszynkę do mielenia mięsa. Pamiętaj też, żeby zwrócić uwagę na jakość wykonania elementów tnących, spiralnego ślimaka oraz sitek. Najlepiej, by były ze stali nierdzewnej;
- poziom głośności maszynki – jest to kolejny element typowy dla maszynek elektrycznych. Maszynka nie powinna pracować zbyt głośno. To rzecz ważna dla Ciebie, ale również w przypadku, gdy mieszkasz z innymi osobami;
- sitka do mielenia – zależy od nich to, jakiej grubości będzie zmielone mięso. Dobrze, by w zestawie było kilka i by były one łatwe do wymieniania;
- dodatkowe przystawki – sitka w maszynce do mielenia mięsa to podstawa, ale oprócz nich można znaleźć również dodatkowe przystawki. Niektóre pozwalają zamienić maszynkę do mielenia mięsa w… młynek do kawy czy wyciskarkę soku. Jeżeli interesuje Cię taka wielofunkcyjność, to wybierając maszynkę sprawdź, jakie przystawki są dołączone;
- wygoda użytkowania – jeżeli decydujesz się na wybór maszynki ręcznej, wybierz taką z wygodną, płynnie działającą korbką. W przypadku maszynki elektrycznej zwróć uwagę, czy obsługa jest odpowiednio intuicyjna. Niektóre maszynki mają również specjalną tackę, na której można położyć kawałki mięsa lub inne produkty do zmielenia. Powinno się także wybrać maszynkę, która będzie stabilnie stała na stole i nie będzie się po nim ślizgać podczas pracy.
Sprawdź maszynki do mielenia mięsa, które możesz znaleźć w ofercie BROCK Polska
Polecamy także: